Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Výbuch v Turecku: Teroristé zabili 11 lidí v Istanbulu, cílem byl autobus

Autor: ČTK - 
7. června 2016
08:22

Při ranním pumovém útoku v Istanbulu zahynulo 11 lidí a dalších 36 osob bylo zraněno. Oznámil to istanbulský guvernér. Silná nálož explodovala v zaparkovaném autě v době, kdy kolem projížděl autobus. K akci se zatím nikdo nepřihlásil.

Při dnešním pumovém útoku v Istanbulu přišlo o život 11 lidí a 36 osob utrpělo zranění. Istanbulský guvernér Vasip Şahin řekl novinářům, že mezi mrtvými je sedm policistů a čtyři civilisté. Terčem atentátu, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, byl policejní autobus.

Guvernér přijel na místo tragédie a kromě jiného informoval, že mezi raněnými jsou tři lidé v kritickém stavu.

Podívejte se na místo výbuchu: Kam až došla tlaková vlna?

Video  Výbuch v Istanbulu: Kam až došla tlaková vlna?  - Reuters
Video se připravuje ...
Silná nálož byla umístěna v zaparkovaném autě a odpálena byla na dálku ve chvíli, když kolem projížděl autobus s policisty. Místo je ve čtvrti Vezneciler na křižovatce poblíž Istanbulské univerzity, na níž dnes byly kvůli atentátu zrušeny zkoušky.

Krátce po výbuchu, který autobus převrátil a poničil blízké domy, byla z místa podle turecké tiskové agentury Anadolu slyšet střelba. Policisté začali evakuovat nejbližší budovy a pátrali po dalších náložích. Pyrotechnici na místě nechali vybuchnout podezřelé vozidlo, obchody zůstaly zavřeny.

Turecko je v poslední době cílem vlny útoků, které mají na svědomí buď separatističtí Kurdové ze Strany kurdských pracujících (PKK) či radikálové hlásící se k organizaci Islámský stát. Turecko pod vedením prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vede proti oběma skupinám od loňského léta ozbrojený boj.

Guvernér Şahin novinářům neodpověděl na dotaz, kdo by mohl za dnešním útokem být. Na policisty a vojáky nejčastěji míří PKK v odvetě za obnovené tažení armády proti Kurdům. Střety mezi armádou a Kurdy si podle odhadů armády od loňského léta vyžádaly životy 500 členů tureckých ozbrojených sil a 4900 Kurdů. Turecká vláda řadí PKK k teroristickým organizacím. Desítky let bojů Kurdů za autonomii si vyžádaly životy 40.000 lidí.

 

meverickx ( 7. června 2016 13:26 )

To byl jen slavnostní ohnostroj k započetí Ramadánu ,.,. Trošku na naše poměry silnější ,,ale jaký kraj takový mrav .,,. Proto neberme muslimúm jejich zvyky .,,. Pokud je budou vykonávat na jejich území

hanka666 ( 7. června 2016 11:54 )

Do Turecka bych nejela ani za zlaté prase

mr.remy ( 7. června 2016 10:33 )

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Předpokládám, že to byl nějaký fanatický katolík.

asijo ( 7. června 2016 09:36 )

Pokud dostane Turecko bezvízový styk,tak podobné výbuchy můžeme očekávat i u nás.

tetahb ( 7. června 2016 08:51 )

Kdo to psal? Vážně si to neumíte po sobě přečíst?

Zobrazit celou diskusi