Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Zelená“ revoluce v Norsku: Brzo už neprodají jediné auto na benzin a diesel

Autor: mb - 
6. června 2016
10:33

Norsko od roku 2025 zakáže prodej aut, která jezdí na klasická paliva – tedy benzin či diesel. Skandinávská země tak chce přispět ke zlepšení životního prostředí. Od roku 2030 by se pak mělo opatření dotknout většiny nákladních vozů a dalších těžkých vozidel.

„Nejde jen o emise, jde o životní prostředí. Lidé si mohou být také jisti, že je to vyjde levněji, než kdyby měli auto na tradiční pohon,“ prohlásil norský poslanec Ola Elverstuen (48).

Jeho kolega Øyvind Korsberg (56) s odvoláním na koncepci navrženou již v dubnu upřesnil: „Od roku 2025 nebudou nová osobní auta, autobusy a lehká komerční vozidla produkovat žádné emise. Od roku 2030 pak 50 procent kamionů a 75 procent dálkových autobusů budou také vozidla nevylučující žádné emise,“ řekl Korsberg.

Americký vizionář a propagátor elektrických automobilů Tesla Elon Musk (44) byl z rozhodnutí Norů doslova nadšen. Své radosti dal průchod na sociální síti Twitter, když napsal: „Právě jsem se dozvěděl, že Norsko od roku 2025 zakáže prodej aut na klasický pohon. Jaká úžasně skvělá země! Jste nejlepší!“

Konzervativní poslankyně Tina Bru (30) však norským médiím sdělila, že prý norský deník Dagens Næringsliv, který se specializuje na zprávy z ekonomiky, informaci zkreslil. „K zákazu prodeje nových aut jezdících na benzin či diesel od roku 2025 nedojde,“ řekla politička. Dle ní se prý projednávalo jen to, „jaký počet ekologických aut by měl jezdit na norských silnicích, aby země splnila vytyčené cíle v oblasti ochrany životního prostředí.“

Deník i poslanci, kteří informaci zveřejnili, však trvají na tom, že zákaz od roku 2025 přeci jen bude platit.

Norsko patří v Evropě mezi země, které kladou velký důraz na ochranu životního prostředí. V současné době již na norských silnicích jezdí skoro čtvrtina aut na ekologický pohon.

dfghjk ( 6. června 2016 11:45 )

Celá ta bublina rychle splaskne, až se ukáže, že ty elektrický auta prakticky netopěj a až někde v Kanadě ve sněhový vánici v zácpě na dálnici několik lidí zmrzne. Pak bude z hrušky dolů.

bizon_pepa ( 6. června 2016 11:01 )

Oni ti bubaci budou pro nory nakonec prece jenom prinosem. Evidentne potrebuji trosku promichat krev, aby tolik nedegenerovali.

Zobrazit celou diskusi