Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obama ve Vietnamu: Disidenta sebrala policie, jen aby se s prezidentem nesetkal

Autor: ČTK, mb - 
24. května 2016
14:41

Zlepšené vztahy Spojených států a Vietnamu, který kdysi býval nepřítelem USA, mohou svět leccos naučit, prohlásil dnes americký prezident Barack Obama (54), který pokračuje v návštěvě Vietnamu. Zároveň ale zdejší komunistickou vládu vyzval, aby dala lidem více svobod.

„To, co bylo kdysi nepředstavitelné, se stalo skutečností - Vietnam a Spojené státy jsou partnery ve vzkvétajícím vztahu,“ řekl Obama v projevu k vietnamskému lidu.

Partnerství Spojených států a Vietnamu dokazuje světu, že vztahy se mohou změnit a že mír je lepší než válka, uvedl Obama, který zároveň vyzval k mírovému řešení územních sporů Vietnamu a Číny.

V projevu k asi dvěma tisícům studentů a straníků v Národním sjezdovém středisku v Hanoji ovšem také hájil svobodu projevu coby „univerzální hodnotu“. Více lidských práv pro občany by podle Obamy vedlo ke zlepšení ekonomiky, stability i regionálního mocenského postavení Vietnamu. Vyzdvihl také práci novinářů a bloggerů, kteří podle něj mohou upozorňovat na nešvary společnosti, pokud pracují bez vládních zásahů.

Obama také uvedl, že úřady zabránily několika členům vietnamské občanské společnosti, aby se s ním dnes setkali. A to - bez ohledu na ohromné pokroky, které Vietnam v posledních letech učinil - stále vyvolává obavy Washingtonu ohledně omezení politických svobod v zemi, dodal prezident, který se sešel alespoň se šesti představiteli opozice.

Jedním z těch, komu úřady v setkání s Obamou zabránili, je prominentní kritik vietnamské vlády, disident Nguyen Quang. Dnes v časných ranních hodinách ho skupina policistů donutila nastoupit do jejich vozu, odvezla ho za město a držela ho tam pět a půl hodiny.

Barack Obama je ve Vietnamu na návštěvě jako třetí prezident USA od konce vietnamské války v 70. letech. V pondělí oznámil zrušení embarga na prodej amerických zbraní do Vietnamu. Na tiskové konferenci v Hanoji zdůraznil, že rozhodnutí o zrušení embarga není namířeno proti regionální velmoci Číně, ale má dokončit dlouhý proces normalizace vztahů mezi Spojenými státy a Vietnamem.

Video  Barack Obama ve Vietnamu: Byli jsme nepřátelé, náš vztah nyní vzkvétá  - Reuters
Video se připravuje ...

Pekingu se nelíbí posilování amerických obranných svazků v oblastech, jež považuje za čínské území. Washington zbrojní embargo částečně zrušil v roce 2014, ale Vietnam si přál další uvolnění. Odůvodňoval to tím, že je nucen čelit územním nárokům Číny. I proto se dnes Obama dočkal potlesku, když prohlásil, že velké země by neměly šikanovat ty menší.

Kromě Vietnamu, kde se dnes americký prezident přesunul do Ho Či Minova Města, se Obama v rámci své asijské cesty vydá také do Japonska. Cílem jeho návštěvy je posílit americko-japonské ekonomické a bezpečnostní vztahy. V Japonsku navštíví jako první prezident USA Hirošimu.

Nezadat ( 25. května 2016 07:07 )

Ten debil doufá,že tam prodají zbraně,zbrojní průmysl v pr-deli a tak jsou schopni dodávat komukoliv,tak nějak pěkně demokraticky.Přece na zbraně mají nárok všichnii teroristé jsou přece taky lidé a od ameriky dost daleko.

tgbg ( 24. května 2016 19:37 )

OBAMA

dumik ( 24. května 2016 15:47 )

jestlipak se půjde projít do té jedy zničené části džungle? a zdalipak navštíví sirotčince a domovy dětí, které se dodnes rodí s obrovskými deformacemi....

Zobrazit celou diskusi