Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Změní papež tradici po dvou tisících letech? Zvažuje svěcení žen na kněze

Autor: ČTK, mb - 
12. května 2016
15:50

Papež František ve čtvrtek oznámil, že ustaví komisi, jež prozkoumá možnost nejnižšího kněžského svěcení pro ženy. Reagoval tak na dotaz, který byl vznesen během audience členek Unie generálních představených ženských kongregací (UISG) ve Vatikánu. Podle hlavy katolické církve jsou ženy v roli jáhnů „možností dneška“.

Jáhen nebo také diákon je v katolické církvi nejnižším stupněm svátosti kněžství, v jeho kompetenci je například aktivní účast na mši, předčítání posvátných textů nebo pedagogická činnost. Úřad může na rozdíl od kněžství zastávat i ženatý muž, pokud má teologické vzdělání, ale nikoli žena.

František ve čtvrtek v Apoštolském paláci přijal asi 900 žen z UISG a ty během audience vznesly otázku, zda by bylo možné prozkoumat možnost nejnižšího kněžského svěcení pro ženy. „Ustavit oficiální komisi, která by tuto otázku prostudovala? Myslím, že ano. Pro církev by bylo dobré, kdyby v této otázce měla jasno,“ řekl papež.

Katolická církev ženám kněžské svěcení neumožňuje, a pokud by v této věci změnila názor, byl by to radikální obrat v rozporu s dvoutisíciletou tradicí. Papež Jan Pavel II. navíc prohlásil „ex cathedra“, že otázka kněžství pro ženu je vyloučena. Pokud mluví papež „ex cathedra“, je jeho prohlášení vnímáno jako neomylné a závazné pro celou církev. Zda se prohlášení sv. Jana Pavla II. vztahuje i na jáhenské svěcení, je předmětem sváru mezi konzervativními a liberálními teology.

Úřad „diákonek“ čili jáhenek je sice doložen z raného období křesťanství, dle církevních historiků však nešlo o kněžské svěcení v pravém slova smyslu, ale spíše o požehnání. Úkolem těchto diákonek bylo například zjednávání pořádku v ženské části chrámu, návštěva nemocných a pomoc při udílení křtu či biřmování.

Jáhenky si dodnes uchovalo pravoslaví, nejde ale o nejnižší stupeň kněžství. Pokud by se katolická církev opravdu rozhodla světit ženy na jáhenky, připojila by se tak k protestantským křesťanským společenstvím, která mají nejen jáhenky, ale i kněžky a biskupky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 12. května 2016 17:43 )

Hlavně už by měl být zrušen u nich celibát a začít š.ukat!!! Proboha, když příroda sex vymyslela a přidělila živočichům tak o co jde????

anno ( 12. května 2016 17:42 )

Nechce někdo umít nohy, dokud má ještě FRANTA to moc?!http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-live-zpravy/382803/tradicni-obrad-myti-a-libani-nohou-vykonal -papez-u-migrantu.html

Zobrazit celou diskusi