Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší televizní trapas: Muž přišel na pohovor, ale dělal experta

Autor: Veronika Kynclová - 
12. května 2016
12:48

Studený pot mu stékal z čela, očima nervózně těkal po studiu… Je to přesně 10 let, co stanice BBC »grilovala« v živém rozhovoru muže, kterého omylem měla za experta přes internet.

S ním měl ale vyděšený taxikář společné jen křestní jméno! Chlapík jménem Guy Gomo původem z Konga přišel do BBC, aby se tam ucházel o práci technika. Takový přijímací pohovor ale rozhodně nečekal!

Rovnou ho odvedli do studia, maskérky ho nalíčily, posadily do křesla, kde jej hned reportérka ranního vysílání začala zpovídat v domnění, že přišel internetový expert Guy Kewney! Téma debaty? Soudní spor Apple Computer a Apple Corpes, což je nahrávací společnost patřící Beatles (McCartneymu, Starrovi, vdovám po Lennonovi a Harrisonovi).

Ta se tehdy domáhala náhrady škody, kterou jí měl gigant způsobit porušením jejich dohody z roku 1991, v níž se zavázala nevstupovat do hudebního byznysu. Přesto v roce 2003 otevřela internetovou hudební prodejnu iTunes (soud tehdy »Brouci« projeli kvůli nejednoznačným formulacím ve smlouvě).

 Vyděšený výraz muže, který se v tu chvíli už vařil ve vlastním potu a krvi, by se v něm nedořezal, byl k nezaplacení! Ovšem že ho s respondentem pojí jen křestní jméno, se zřejmě bál přiznat. A tak vykládal... BBC následně vše hodila na omyl recepčního a divákům se omluvila.

A tak odpovídal...

Reportérka Karen: Guy Kewney je editor technologického webu Newswireless... (prostřih na Gomův udivený obličej) ...dobré ráno.

Goma: Dobré ráno.

Karen: Překvapil vás dnešní verdikt?

Goma: Jsem velmi překvapen, že vidím... tento verdikt, že přišel, protože jsem to nečekal. Když jsem přišel, řekli mi něco jiného. Máte interview, řekli, a to je všechno. Takže... Rozhodně velké překvapení.

Karen: Velké překvapení, hmm, ano.

Goma: Přesně. Karen: S ohledem na náklady, které to s sebou nese, myslíte, že lidé budou víc stahovat online?

Goma: Dneska, ať jdete kamkoli, vidíte mnoho lidí stahovat z internetu, cokoli chtějí. Ale myslím, že pro vývoj je mnohem lepší... eh... informovat lidi, co chtějí a jak nejrychleji dostat, to po čem pátrají.

Karen: Skutečně se zdá, že toto je cesta, kterou se hudební průmysl ubírá, že lidé chtějí jít na web a stahovat si hudbu.

Goma: Rozhodně. Můžete jít kamkoli, do internetové kavárny a tam si vzít... Jde to snadno. A bude to snadné pro všechny, brát věci prostě z internetu.

Karen děkuje a obrací se na kolegu před budovou soudu...

Zobrazit celou diskusi