Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Británie se bojí teroristického útoku. Vyhlásila „značné ohrožení“

Královna Alžběta
Královna Alžběta  (Autor: Reuters)
Autor: bru/ČTK - 
11. května 2016
15:25

Britské ministerstvo vnitra dnes zvýšilo stupeň ohrožení teroristickým činem spojeným se situací v Severním Irsku z druhého na třetí z celkových pěti stupňů. Podle ministryně vnitra Theresy Mayové platí pro Anglii, Wales a Skotsko, informovala stanice BBC.

Stupeň ohrožení terorismem spojeným s výbušnou situací v Severním Irsku byl dosud druhý nejnižší, tedy „mírné“ ohrožení. Ministerstvo ho dnes zvýšilo na stupeň „značné“, což znamená, že hrozí značná pravděpodobnost útoku. Podle Mayové zvýšení stupně odráží „pokračující hrozbu plynoucí z opoziční republikánské aktivity“.

V samotném Severním Irsku platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení, který znamená vážnou hrozbu, kdy je atentát vysoce pravděpodobný, neexistují ale žádné konkrétní poznatky o bezprostředním útoku.

Skupina Nová IRA, která se odvolává na Irskou republikánskou armádu, ozbrojenou složku katolických republikánů, před časem varovala, že její členové jsou odhodláni „znovu zahájit válku s odvěkým nepřítelem našeho národa“.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 lidských životů. V roce 1998 vznikl na základě mírové dohody systém snažící se uklidnit obavy obou táborů.

Stupeň ohrožení Británie mezinárodním terorismem zůstává nezměněný – druhý nejvyšší.

Zobrazit celou diskusi