Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alžběta II. oslaví devadesátiny. Známe královniny záliby, slabosti i číslo bot

Autor: ČTK, mb - 
18. dubna 2016
12:35

Je nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnicí na britském trůnu, má ale své libůstky jako každý člověk. Alžběta II., která ve čtvrtek oslaví devadesátiny, si v mládí přála spíš farmařit na venkově, protože odmalička milovala koně a psy. Za svůj život odchovala tři desítky psů svého oblíbeného plemene corgi. Často jezdí na vyjížďky krajinou a luští křížovky. A hrála dokonce i amatérské divadlo.

V dětství malé princezně přezdívali Lilibet a s mladší sestrou Margaret byly vzdělávány doma. Za války se chtěla stát zdravotní sestrou a pomáhat zraněným v nemocnici. To jí však rodiče nedovolili.

Po dovršení 18 let si prosadila, že vstoupí dobrovolně do armády. Narukovala do Prvního dopravního výcvikového střediska. Její fotografie v uniformě zdobily titulní strany časopisů s popiskem „Princezna mechanik“.

I po nástupu na trůn zůstala Alžbětě II. láska ke koním a psům. Corgi – malé zavalité psy s legračně krátkými nožičkami – má ráda už od osmnácti, kdy k narozeninám obdržela psí slečnu tohoto plemene. A traduje se, že své pejsky též osobně koupe a že má pro ně ve své kabelce vždycky pár sucharů.

Koně chová královna závodní, často jezdí na dostihy a pravidelně též navštěvuje hřebčíny v americkém státě Kentucky. Je vášnivou jezdkyní. „Její Veličenstvo dává v soukromí přednost zvířatům před lidmi. Jedním z důvodů je, že zvířata tolik nemluví,“ uvedl jednou bývalý královský podkoní John Miller.

Při projížďkách na koních či procházkách Alžběta II. ráda relaxuje v přírodě. V šátku, teplém sportovním kabátku a pořádných botách rázuje studenou a větrnou anglickou, případně skotskou krajinou.

„Královny mohou plakat jen v noci“

Panovnice si potrpí na odpolední čaj se zázvorovými sušenkami. I na cesty do zahraničí si vozí oblíbenou čajovou konvici a vodu: čaj musí mít stejnou chuť jako doma v královském paláci.

Stisk její ruky je prý překvapivě pevný. Za všech okolností si zachovává úsměv a zájem. „Královny mohou plakat jen v noci,“ prohlásila kdysi.

Působí nenápadně, ale v mnoha ohledech dokáže prosazovat svou. Dle očitých svědků si někdejší premiérka – alias Železná lady – Margaret Thatcherová (†87) v závěru své vlády po úterních setkáních s královnou musela dávat skleničku.

Ve dvorském životě prý dává přednost jednoduchosti. Podle mnohých je mimořádně pokroková a není jí cizí internet ani myšlenka novoročních projevů pomocí zpráv SMS.

Nejraději fotí svoji rodinu

Britská královna měří 162 centimetrů a nosí obuv číslo 36. V roce 1945 si udělala řidičský průkaz. V jejím genealogickém stromu je i Alžběta, manželka českého „zimního krále“ Fridricha Falckého.

Movitý a nemovitý majetek Alžběty II. z ní činí jednu z nejbohatších žen světa. A to i dnes, kdy se vzdala řady privilegií, například královské jachty, apanáže pro své potomky, a souhlasila, že bude platit daně.

Alžběta II. také mluví plynně francouzsky a tento jazyk používá i při státních návštěvách a nepotřebuje tlumočníka.

A rovněž je nadšenou fotografkou a ze všeho nejradši fotí svoji rodinu.

w.mojko ( 18. dubna 2016 17:27 )

sores- dvorný stylista kráľovnej ju od mladosti učil, že má chodiť v pastelových farbách, pretože sa lepšie vynímajú...jako při štátnych návštěvách, tak při oficiálních príležitostiach, hlavne vo veľkom priestore. Čo si vzala k srdcu a celý život sa drží těchto dobrých rád...

sores ( 18. dubna 2016 16:10 )

Babi má tuhý kořínek,ta se má! Přežila už spoustu amerických presidentů a na 90 vypadá dobře, je správné že chodí oblékaná pěkně barevně i ve svém věku, ne jako u nás mladé VIP jedině v černém to je hnus!!!!

w.mojko ( 18. dubna 2016 15:58 )

Prečo toľko zloby, zášte a neprajnosti... Briti svoju kráľovnú milujú, ctia ju a sú na svoju krajinu a kráľovskú rodinu hrdí...narozdiel od mnohých z našich krajín, kterým je národná hrdosť cudzia neznáma.

bum-bec-bum ( 18. dubna 2016 15:53 )

Všechno nejlepší a hodně zdraví do další devadesátky. Nejmilejší anglická tvář, milá babička a matka Anglánů.

Zobrazit celou diskusi