Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Teroristé chtěli znovu zabíjet v Paříži. Brusel zvolili pod tlakem policie

Autor: ČTK, kal - 
10. dubna 2016
11:15

Islamisté zadržení v souvislosti s březnovými atentáty v Bruselu se původně chystali spáchat nový teroristický útok ve Francii. Na jeho provedení jim ale už nezbyl čas, uvedla v neděli belgická prokuratura.

Radikálové byli podle prokuratury „překvapeni rychlostí postupu probíhajícího vyšetřování“, a místo ve Francii se proto rozhodli zaútočit v Belgii. Změna cíle útoku souvisela údajně se zadržením „klíčových podezřelých“.

Při atentátech na bruselském letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek zahynulo celkem 32 lidí. Teroristické útoky v Paříži z loňského 13. listopadu si vyžádaly 130 obětí.

Je klíčem k teroru Abdeslam?

Belgická média dlouhodobě spekulovala o tom, že spáchání atentátu v Bruselu 22. března souviselo s dopadením Salaha Abdeslama, pravděpodobně jediného přeživšího přímého pachatele listopadových útoků v Paříži.

Spolu s Abdeslamem policie 18. března v bruselské čtvrti Molenbeek zadržela také dalšího islamistu Aminea Choukriho. Krátce předtím policisté v bruselské čtvrti Forest při honu na Abdeslama zabili dalšího radikála Mohameda Belkaida.

Na bruselském letišti Zaventem 22. března dva sebevražední atentátníci – Brahim El Bakraoui a Najim Laachraoui – zabili 16 lidí. Třetího člověka – který měl na hlavě klobouk, zmíněné dva doprovázel, na letišti nechal bombu, ale sám odešel – policie zadržela v pátek. Byl jím Mohamed Abrini, kterého belgické úřady obvinily v sobotu z terorismu. Spolu s ním obvinila prokuratura další tři muže: Osamu Krayema, Hervého B. M. a Bilala E. M.

Ve stanici metra Maalbeek při sebevražedném atentátu, kterému podlehlo dalších 16 lidí, zabíjel Khalid El Bakraoui.

Čtěte také: Teror v Bruselu

Připomeňte si: Teroristické útoky v Paříži

tymitaky ( 10. dubna 2016 14:51 )

Protože islám nemá hlavu, je hodně výkladů Koránu až po radikální. Problémem je neschopnost asimilace muslimských přistěhovalců a časem se může v příštích generacích, už narozených v Evropě, projevit radikalismus.

pekaaaros ( 10. dubna 2016 12:11 )

já si myslím, že Belgie, Francie, Německo, Lucembursko jsou tak vypatlaný země, kteří nás berou jako zaostalce v přemýšlení, u kterých léta komunismu zapříčinily, že neumíme přemýšlet moderně a multikulturně. Ve skutečnosti se ukazuje, že u nich léta soužití s Muslimy zapříčinily, že jsou úplně mimo a na rozdíl od nás nerozpoznají nebezpečí. Navíc se ukazuje, že nerozpoznají ani propagandu, když do nich Merkelová s Junkerem hustí něco o zlepšení ekonomiky a obohacování. Nerozpoznají ani cenzuru, když dají do šuplíku záznamy o trestných činech migrantů. Myslím, že jak se západ na čele s Německem ohání tím, že Češi jsou kvůli komunismu zaostalí v přemýšlení, tak je to spíš tak, že Češi jsou díky zkušenostem z komunismu velice prozíraví a všímají si například i podobnosti projektu EU a projektu SSSR. Nám ty roky přinesly takový poučení a takový zkušenosti a tyhle zkušenosti jsou našim těžce nebytým nehmotným majetkem, který západ nemá. Absolutně nemá. Ale místo toho, aby on se poučil od nás, tak nám vnucuje, abychom my zapomněli na naše zkušenosti a spadli na jejich úroveň vědění. Je to hloupé. Nesmíme se nechat, Češi, Moraváci, Slováci, Poláci, Maďaři!!

stellastella ( 10. dubna 2016 12:08 )

 Pod clanek s Merkelovou nedali moznost diskuze!!Jak si mohli myslet,ze neprijdou islamiste.Nabozenstvi je jen jedno.Zadne deleni islamu.Kdyz jste jednou muslim mate viru jako celek a chovate se tak,jak Vam v dane chvili vira prikazuje.Delate dobre i zle.Kamenujete a rezete hlavy nebo rozdavate almuzny.Vse podle viry.Proto neni dobre,aby tito lide zili v Evrope.Nikdy neprijmou nasi kulturu

Zobrazit celou diskusi