Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Martin chtěl zachránit topícího se poradce Fica: Chyběly jen 2 metry

Autor: lm - 
1. dubna 2016
15:03

Slovenský ekonom a Ficův poradce Martin Filko je stále nezvěstný. V pondělí se s ním převrátila loď na Dunaji a od té doby ho nikdo neviděl. Televizi JOJ se podařilo vypátrat muže, který se mu pokoušel zachránit život.

Známý slovenský ekonom Martin Filko (35) se na Velikonoční pondělí vydal s kolegou sjíždět Dunaj. Pod bratislavským Přístavním mostem se však jejich kánoe převrátila a na břeh doplaval jen jeden. Martina hledají záchranáři už pátým dnem. Naděje, že ho najdou živého, je ale mizivá.

Slovenské televizi JOJ se podařilo vypátrat muže, který byl svědkem pondělního neštěstí. Zkušený plavec Martin po převrácení lodi neváhal, rychle se svlékl a skočil do ledové vody, která měla sedm stupňů. „Skočil jsem do vody. On byl asi 20 metrů od břehu. Začal jsem plavat k němu, a když jsem byl asi na dva metry, ponořil se a už nevyplaval,“ popsal Martin.

Topícímu se vydala na pomoc ještě jiná loď. „Plaval jsem ještě vedle člunu, abych zachoval linii. Kdyby se vynořil, tak bych ho chytil. Bylo to asi pět minut a pak na mě zakřičel kamarád, abych šel ven, že se tam mohu někde zamotat,“ dodal Martin.

Neštěstí šokovalo i slovenského rezidenta Andreje Kisku. „S Martinem Filkem jsme teď v sobotu diskutovali, co s naším Slovenskem po volbách, říkal mi o svých plánech. Potykali jsme si a s chutí jsme se zasmáli. Byl plný energie, chuti změnit svět,“ uvedl Kiska na svém Facebooku.

Martin Filko zastával funkci ředitele Institutu finanční politiky a hlavního ekonoma Ministerstva financí SR za druhé vlády Roberta Fica. Předtím byl poradcem premiérky Ivety Radičové a ministra financí Jána Počitka.

Video  Martin chtěl topícímu se ekonomovi pomoci.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi