Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda hlídače jaderné elektrárny otřásla Belgií. Šlo o čin teroristů?

Autor: ČTK, všm - 
26. března 2016
14:24

V belgickém městě Charleroi byl ve čtvrtek večer zastřelen strážný jaderné elektrárny Tihange. Pachatelé mu po činu údajně ukradli služební kartu. Vražda se odehrála pouhé dva dny po útocích v Bruselu. Razie v bytech radikálů přitom ukázala, že právě jaderná elektrárna může být jejich dalším vytipovaným cílem. Prokuratora ale podle agentury AFP popírá spojitost s terorismem. 

Informaci o vraždě uvedl web belgického deníku La Dernière Heure. Incident se odehrál krátce po úterních atentátech v Bruselu a podle listu to vyvolalo obavy bezpečnostních složek, podle kterých jaderné elektrárny patří v Belgii k možným cílům teroristů.

Vražda Didiera Prospera, o které úřady původně neinformovaly veřejnost, se stala ve čtvrtek večer. Údajně mrtvolu v koupelně domku objevily jeho tři děti. Tělo dostalo čtyři zásahy kulkami.

Služební karta pracovníka byla rychle deaktivována a hledá se odpověď na otázku, zda byla motivem zločinu. Podle zdrojů deníku je tato možnost tak pravděpodobná, že by justiční orgány byly raději, kdyby se zneklidňující incident nedostal na veřejnost. „Informace ale prosákla ze strany Charleroi,“ dodal list. 

Místní prokuratura ovšem popřela, že by případ souvisel s terorismem. Stejně tak popřela, že by byla vstupní karta ukradena.

Spojka v elektrárně?

V pátek přitom policie začala vyšetřovat 11 pracovníků jaderné elektrárny Tihange, kterým byly zároveň zrušeny přístupy do objektu. Podezírá je ze spolupráce s islamisty. Podle původní teorie měli radikálům pomoci ukrást jaderný materiál k sestrojení bomby. Nyní se zdá pravděpodobnější varianta, že měli napomáhat přímo k útoku na elektrárnu.  

Deník La Dernière Heure rovněž ve čtvrtek napsal, že bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi, kteří se v úterý odpálili na bruselském letišti a v bruselském metru, sledovali ředitele belgického střediska pro výzkum jaderné energetiky (SCK/CEN). Natáčeli ho skrytou kamerou krátce po loňských listopadových teroristických atentátech v Paříži. Hodiny trvající záběry, na kterých je zachycen průřez ředitelovým dnem, nalezli policisté při jedné z razií.

Vše o útocích v Bruselu ZDE

Úterní atentáty v Bruselu připravily o život 31 lidí a stovky osob utrpěly zranění. 

djaba ( 26. března 2016 22:50 )

Nešlo , protože teroristi nejsou .

pekaaaros ( 26. března 2016 21:36 )

"Prokuratora ale podle agentury AFP popírá spojitost s terorismem." -- ale prosím vás, vy i kdybyste si byli z 99 % jisti, že tam spojitost s terorismem je, tak by vás to 1 procento nejistoto donutilo k popření spojitosti . To je právě ta rétorika západních hodnot a kámen úrazu, který ZAVINIL atentát v Bruselu. To je to samý. Chytli podezřelé, neměli 100 %, oprávněné podezření nestačilo a museli je pustit. BUM! demokracie. co byste chtěli?

hejhej ( 26. března 2016 20:08 )

flesch2z: Přestali muslimáci připlouvat do Řecka, ale připlouvají na Sardinii ,opět se chovají jako hovada a navíc jsou prolezli svrabem - odporné špíny. Italové některé ubytovávají do hotelu, místo, aby je okamžitě deportovali.

bullshit ( 26. března 2016 19:49 )

Souhlasí s nošením burek a šátků z našich peněz bohatě placená ombucmanka Šabatová. To je taky humus...

308win ( 26. března 2016 18:36 )

Neuvědomí je totiž z doby temna a tam se myšlení nenosí. Vím to žil sem mezi nima nějakou dobu.

Zobrazit celou diskusi