Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Švédové ze strachu neposílají děti do školy. Bijí je tam potomci uprchlíků

Autor: mb - 
18. března 2016
05:15

Případ šikany zveřejnil švédský server Kristianstadsbladet, který referuje o dění ve městečku Kristianstad a okolí. Děti uprchlíků tu údajně brutálně bijí a ponižují spolužáky, a to klidně i o několik tříd mladší. Někteří rodiče proto ze strachu o své potomky nepouštějí děti do školy, ředitelka radí znepokojeným rodičům, aby se pokusili imigranty „pochopit“.

„Mé děti jsou od středy doma, necítí se ve škole bezpečně a já je nechci nutit, aby tam šly,“ říká paní Malin, matka dvou hochů, kteří se stali předmětem šikany ze strany svých uprchlických spolužáků. „Nemůžu zůstat doma, nevím, co bude v pondělí,“ zoufá si dál matka.

Malin není jediná, kdo neposlal minulý týden děti do školy. „Mé děti zůstaly v pátek doma, jejich nejlepšího kamaráda ve čtvrtek škrtili. Teď se bojí, mému synovi je sedm let, oni mu podrazili nohy a nyní má na kolenou modřiny,“ říká paní Madeleine, matka dvou kluků.

„Když jeden z chlapců řekl, že s nimi nechce hrát fotbal, protože imigranti podvádí, dva z nich na něj zaútočili. Kluk skončil celý zkrvavený, dokud je nezastavili dospělí,“ uvádí opět paní Malin příklady šikany. Kromě toho prý děti imigrantů pronásledují děti po škole, kde jim nadávají a mlátí je.

Ředitelka radí: Snažte se je pochopit

Ředitelka školy Annika Persson nejdříve odmítla vyslechnout znepokojené rodiče. Persson nakonec napsaly dopis i šikanované děti, ale místo řešení čekalo rodiče nepříjemné překvapení.

„Ředitelka nám řekla, abychom se to snažili pochopit. Utekli před válkou, možná se narodili v uprchlických táborech a prožili různá traumata,“ popisuje radu ředitelky paní Madeleine a rozčileně dodává: „Zeptala jsem se ředitelky, jak mám dětem vysvětlit, že je v pořádku, že je škrtí a mlátí? Že jim sprostě nadávají, aby šli domů „o*ukat tátův č*rák? Že s nimi mají soucítit, protože utekli před válkou? Jak jim mám tohle vysvětlit?!“

Jak se bude vyvíjet situace ve škole v malém městečku, zůstává nejasné, ale nárůst počtu dětí uprchlíků ve školách má dle státní švédské vzdělávací agentury další negativní efekt. Úroveň znalostí ve školách klesla, výsledky „kazí“ děti imigrantů, kteří ještě plně neovládají jazyk. Podle šéfky agentury Anny Ekstrom imigrace „není nepatrný“ faktor v propadu kvality švédských škol.

Loni nejvíce imigrantů zamířilo do Německa, ale hned na druhém místě se umístilo Švédsko. Země s populací necelých 10 milionů přijala zhruba 170 tisíc uprchlíků.