Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Osvětimský zdravotník nepřišel k soudu: Má na svědomí 3681 lidí, vyšetřoval i Annu Frankovou

Autor: ČTK, lm - 
15. března 2016
23:29

Bývalý dozorce z Osvětimi obžalovaný ze spoluúčasti na smrti nejméně 3681 osob v nacistickém koncentračním táboře opět nestanul před soudem. Lékařka pětadevadesátiletého Huberta Zafkeho kvůli špatnému zdravotnímu stavu prohlásila za neschopného účasti na přelíčení. Dočkají se jeho oběti někdy spravedlnosti?

Soudní lékařka naměřila Zafkemu vysoký krevní tlak. Kvůli stejné diagnóze se z jednání soudu omluvil obžalovaný už na konci února. Jeho obhájci už dříve tvrdili, že Zafkeův zdravotní stav neumožňuje proces vést, podle nich muž trpí demencí a potýká se i s myšlenkami na sebevraždu. Soud však po prostudování lékařských posudků dospěl k závěru, že Zafke je schopen proces podstoupit.

Soudce Klaus Kabisch po včerejším odkladu přelíčení nařídil komplexní lékařskou prohlídku obžalovaného v nemocnici. Na základě jejího výsledku rozhodne o dalším postupu.

Zafke od 15. srpna do 14. září 1944 pracoval jako příslušník zdravotní služby SS ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka. V té době tam bylo v plynových komorách povražděno 3681 lidí. Státní zastupitelství Zafkeho viní z toho, že svou činností přispěl k jejich smrti.

Obžaloba se soustřeďuje na 14 deportačních vlaků, které do Osvětimi-Březinky přijely většinou z Polska, Slovinska, Řecka a Německa. V jedné ze souprav, která dorazila z nizozemského Westerborku, byla i Anna Franková s rodinou. Tato židovská dívka se později dostala do povědomí celého světa díky deníku, který psala dva roky v úkrytu v Amsterodamu, než ji, její rodinu a několik dalších lidí objevili 4. srpna 1944 nacisté a poslali do koncentračních táborů.

Německo v poslední době před soud postavilo hned několik osob působících kdysi v Osvětimi. Loni v červenci soud v Lüneburgu odsoudil na čtyři roky do vězení 94letého dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga za nápomoc k vraždě 300 000 lidí. Letos v únoru začal v Detmoldu v Severním Porýní-Vestfálsku proces s bývalým dozorcem z Osvětimi Reinholdem Hanningem, který čelí obžalobě z podílu na vraždě 170 000 lidí.

Zobrazit celou diskusi