Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za neúčast ve volbách pokuta 700 korun. V Bulharsku budou povinně volit

Předseda vlády Boris Bojkov při posledních bulharských volbách
Předseda vlády Boris Bojkov při posledních bulharských volbách  (Autor: ČTK/AP)
Autor: ČTK, tmp - 
10. března 2016
23:00

Bulharský parlament ve čtvrtek udělal první krok k zavedení povinné účasti voličů ve volbách. Nadpoloviční většina poslanců Lidového shromáždění v prvním čtení schválila návrh změn ve volebním zákonu, které tuto povinnost zavádějí včetně případného postihu za její nesplnění. Konečné hlasování se očekává koncem března.

Středopravá vláda premiéra Bojka Borisova je přesvědčená, že zavedení povinnosti Bulharů hlasovat přispěje k omezení volebních podvodů a zvýší legitimitu politických institucí v této balkánské zemi. V Bulharsku, které je od ledna 2007 členem EU, se v posledních třech letech vystřídalo pět vlád. Při posledních volbách, v říjnu 2014, byla nejnižší účast voličů od pádu komunistického režimu před 25 lety.

Návrh změněného zákona, pro který ve 240členném zákonodárném sboru hlasovalo 121 poslanců a 27 bylo proti, obsahuje i sankce, ale nikterak přísné. Neposlušným voličům by měla hrozit buď pokuta ve výši 50 leva (přibližně 700 korun), nebo nevyplácení sociálních dávek po dobu tří měsíců.

 

Letos v říjnu se mají v Bulharsku konat prezidentské volby. Nový parlament by se v řádném termínu měl volit v roce 2018.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi