Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Limuzíně s polským prezidentem praskla pneumatika v 170kilometrové rychlosti! Pancéřované BMW skončilo na poli

Autor: rc - 
5. března 2016
15:34

Jako by se nad polskými prezidenty nesl temný stín! Po smrti prezidenta Lecha Kaczynskeho Ústav na ochranu ústavních činitelů zpřísnil podmínky přepravy polských pohlavárů. V pátek večer po dlouhých šesti letech od tragické události havarovalo pancéřované BMW 7 s prezidentem Andrzejem Dudou. Třítunové vozidlo se řítilo 170kilometrovou rychlostí po dálnicí A4 v Opolském vojvodství, když mu praskla pneumatika. Auto dostalo smyk a skončilo na poli.

V polovině února se na Facebooku objevil komentář muže z Varšavy. Ten na sociální síť napsal: „Pneumatiky prezidentské limuzíny jsou příliš sjeté, je to vidět už pouhým okem ze zveřejněných fotografií v tisku. Měly by se urychleně vyměnit.“

Jak se zdá, nikdo jeho slova nevyslyšel a v pátek večer na ně došlo. Prezidentské limuzíně na dálnici A4 poblíž města Brzegu v Opolském vojvodství praskla pneumatika. Pancéřované BMW7 převážející hlavu státu Andrzeje Dudu se dostalo do smyku a skončilo na poli. Pneumatika vozu vážícího tři tuny nejenže praskla, nýbrž se zcela roztrhla.

„Jen díky mimořádným schopnostem řidiče se podařilo zabránit srážce s jinými vozidly. Hlava státu ani nikdo jiný neutrpěli zranění,“ napsal v sobotu polský deník Fakt.

„Zřejmě se ještě nestalo, aby prezidentské limuzíně praskla, úplně se rozpadla pneumatika a vozidlo bylo okamžitě nepojízdné. Taková auta totiž mají speciální kola, která dokážou i v krizových situacích ve snížené rychlosti ujet i třicet kilometrů,“ řekl TVN24 bývalý šéf Úřadu na ochranu ústavních činitelů (BOR) Marian Janicki.

Šéfredaktor časopisu Auto Swiata Stanislaw Sewastianowicz připomenul ono facebookové varování a řekl, že k autonehodě polského prezidenta mohlo dojít právě z příčiny, na kterou pisatel upozorňoval.  Pneumatiky se na takto těžkých vozidlech opotřebovávají velmi rychle a je třeba je měnit po ujetých 10 tisících kilometrech.

Marian Janicki dodal, že okolnosti nehody polského vůdce bude nutné co nejrychleji prošetřit a podle něj „experti vyšetřovací komise budou mít věru co zjišťovat.“

 

pravlast ( 6. března 2016 11:14 )

Jo-jo,prezident asi ujížděl před atentátem nebo zkoušel kolik si mže dovolit.Nakonec,v letadle tenkrát taky "odborníci" radili pilotovi.

a-z- ( 5. března 2016 17:48 )

No jo, no. Když má polskýho řidiče...

tgbg ( 5. března 2016 17:00 )

 Zase rusáci! Jako s tím letadlem!

lipno ( 5. března 2016 16:50 )

A pak vznikne něco jako Dienstbier...

Zobrazit celou diskusi