Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hackeři zaútočili na FBI: Zveřejnili osobní data 20 tisíc zaměstnanců

Autor: mb - 
9. února 2016
12:08

Hackeři zaútočili na americké tajné služby a zveřejnili osobní data 20 tisíc zaměstnanců FBI a 9 tisíc pracovníků DHS (ministerstvo vnitřní bezpečnosti USA). Americké úřady mezitím oznámily, že k úniku opravdu citlivých dat nedošlo.

Hackeři zveřejnili desítky tisíc jmen, telefonních čísel a e-mailů agentů FBI a pracovníků ministerstva vnitřní bezpečnosti. Kybernetičtí útočníci motiv svého činu neskrývali, na sociální síť Twitter po zveřejnění osobních dat napsali: „Kdy už USA pochopí, že nepřestaneme, dokud nepřeruší své styky s Izraelem.“ 

Samotný dokument s citlivými informacemi začíná větou: „Tohle je za Palestinu, Ramalláh, Západní břeh Jordánu, Gazu. Za každé dítě, které se ptá proč?“

Veřejně dostupné zdroje?

Americké úřady mezitím vydaly prohlášení, ve kterém tvrdí, že se v podstatě nejedná o závažný únik dat. „Nemáme indicie, které by naznačovaly, že došlo k úniku citlivých či osobních dat,“ napsalo ministerstvo vnitřní bezpečnosti v prohlášení, i když soubor obsahuje jména i kontakty desítek tisíc lidí. Anonymní zdroj však americkým médiím prozradil, že by mohlo jít o data získaná z veřejné sféry.

Jenže takovou verzi hackeři rozhodně odmítají. Přesný postup, jak se k datům dostali, sice nezveřejnili, ale prozradili, že využili selhání lidského faktoru. Hackli jsme e-mailový účet jednoho zaměstnance. Když jsme se chtěli dostat do systému, tak to nefungovalo. Jednoduše jsme zavolali technickou podporu. Řekl jsem jim, že jsem nový a že potřebuji pomoc. Ti nám zařídili přístup a my měli přístup k jednomu terabytu dat. Stáhnout jsme ale stihli jen 200 gigabytů,“ prozradil nejmenovaný hacker.

Přestože Pentagon vydává na kybernetickou bezpečnost obrovské sumy – letos má k dispozici rozpočet 5,5 miliard dolarů (133 miliard Kč), není to poprvé, co dochází k úniku dat zpravodajských služeb USA. Loni hackeři nabourali e-maily šéfa CIA Johna Brennana (60) i jeho kolegy Jamese Clappera (74). Minulý týden přitom ministr obrany Ash Carter (61) požádal o navýšení „kybernetického rozpočtu“, a to na rovných 7 miliard dolarů (zhruba 170 miliard Kč).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi