Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pepřáky, obušky, cihly: Hongkongem otřásají pouliční nepokoje, kvůli stánkařům

Autor: ČTK - 
9. února 2016
07:04

Hongkong zažívá nejhorší pouliční násilí od demonstrací za demokracii na konci roku 2014. Policisté se v ulicích města střetli s aktivisty, když se úřady pokusily vystrnadit z ulic nelegální pouliční prodavače. Policie použila obušky a pepřové spreje, napsala agentura Reuters.

Demonstranti házeli na policii cihly a zapalovali koše na odpadky v ulicích čtvrti Mong Kok, která byla centrem prodemokratických protestů v roce 2014. Policie podle své mluvčí také dvakrát vystřelila do vzduchu.

Střety vypukly poté, co se policie rozhodla vyčistit oblast od nelegálních prodejců, kteří prodávají místní speciality, cetky a zboží pro domácnost v provizorních stáncích. Tito prodejci jsou místní tradicí v době oslav lunárního nového roku, letos se však úřady pokusily zabránit jim v činnosti.

Prodejce však podporují místní aktivisté, kteří odmítají tvrdý zákrok kvůli obavám, že místní kultura mizí spolu s tím, jak se Peking snaží posílit svoji kontrolu nad částečně autonomním městem.

Policie uvedla, že zatkla tři muže ve věku 27 až 35 let kvůli napadení policisty a bránění policii ve výkonu úřední moci. Tři policisté museli být ošetřeni v nemocnici. Stanice RTHK později uvedla, že bylo zatčeno 24 osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi