Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záhadný sniper děsí islamisty: Během ledna zastřelil tři „elitní“ fanatiky

Autor: mb - 
31. ledna 2016
14:00

V Libyi údajně řádí sniper, který si bere na mušku vysoce postavené členy teroristické organizace Islámský stát. Během relativně krátké doby zabil nejméně tři, džihádisty prý nyní opanoval strach.

Sniper začal „pracovat“ 13. ledna, to ze světa sprovodil súdánského teroristu Hamad Abdel Hadya, který rozhodoval v přísných soudech dle zákonů šaría. 19. ledna byl pak zastřelen další islamista Abu Mohammed Dernawi a jen o čtyři dny později další terorista z Islámského státu Abdullah Hamad al Ansari.

Záhadný sniper údajně působí v okolí města Sirte, kde jsou džihádisté nejsilnější. Lidé spekulují, že by záhadným střelcem mohl být voják vycvičený během minulého režimu, radikál, který se obrátil proti svým spolubojovníkům nebo dokonce člen zahraničních speciálních jednotek. Neví se ani, jestli sniper působí sám nebo v koordinaci s dalšími střelci.

Islamisté mají strach

Podle arabského deníku Al-Wasat, který mluvil s jedním z obyvatel Sirte, teroristy z Islámského státu opanoval strach. „Bojí se, střílejí do vzduchu, aby vystrašili místní obyvatele, a stále hledají snipera.“

Novinář Daniele Raineri, který byl v Libyi v době, kdy islamisté získali Sirte, ale varoval, že i v létě došlo k podobným zabitím. Mluvit o záhadném sniperovi je dle něj předčasné, je také dost dobře možné, že jde o „ báchorky“.

Libye v troskách

Kdysi nejvyspělejší stát severní Afriky je dnes v troskách, tzv. arabské jaro přineslo Libyjcům jen občanskou válku, kde spolu o moc soupeří bezpočet různých bojůvek. Na severu země podél pobřeží se navíc prosadil Islámský stát.

Útoky radikálů připravily za poslední roky Libyi o 68 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) v ušlých příjmech z prodeje ropy. Prohlásil to na konci ledna předseda libyjské ropné společnosti National Oil Corporation (NOC) Mustafá Sanallá. Před povstáním proti někdejšímu diktátorskému vůdci Muammaru Kaddáfímu z roku 2011 činila produkce ropy v Libyi zhruba 1,6 milionu barelů denně. V současnosti to je zhruba jen 362 tisíc barelů.

AlesK ( 31. ledna 2016 15:07 )

Dokud nebude vyvrazdena cela rodina Rothschildu a Rockefelleru, tak nikdy nebude pokoj na svete! Rothschild financoval přistěhovalectví do EU - 90% muslimských přistěhovalců tvoří muži a vytořil ISIS. Proč asi tajné služby USA sledovaly západní politiky? Teď je mají pevně v rukou a když k tomu připočteme nefunkční vedení EU, tak je to ten výsledek, jaký tady v Evropě máme. Kdo na tom všem asi vydělá? Na to se ptejme. A proč se to celé děje? Veškeré zdroje na Zemi jsou omezené a 7 miliard lidí je rychle spotřebovává. To se těm nejbohatším rodinám vůbec Rothschildů a Rockefelerů, ale vůbec nelíbí.

jir-ka ( 31. ledna 2016 14:59 )

Je to frajer . Ale jenom tři to je málo. Tak tři tisíce , to by bylo jiný kafe . Ať mu to vydrží hodně dlouho .

Zobrazit celou diskusi