Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pronásledování křesťanů ve světě zesílilo. Vraždí je islamisté i komunisté

Autor: ČTK, mb - 
13. ledna 2016
11:00

Počet křesťanů zavražděných kvůli své víře loni oproti předchozímu roku narostl téměř na dvojnásobek. Největšímu pronásledování čelí podle výroční zprávy nevládní křesťanské organizace, např. vyznavači Krista Open Doors v Severní Koreji, která se na první příčce ocitla již počtrnácté.

Celkově došlo podle Open Doors v loňském roce k „zintenzivnění pronásledování křesťanů“. Nejčastěji jsou na vině islamističtí radikálové. Státem organizovaný útlak je ale nejhorší v KLDR. Podle odhadů organizace tu je v pracovních táborech kvůli své víře internováno kolem 70 tisíc křesťanů.

Výrazně se loni situace zhoršila v Pákistánu a především v Eritreji, která zaujala po Iráku třetí místo. Na čtvrtém místě je Afghánistán a na pátém Sýrie. V první desítce zemí, kde křesťané nejvíce trpí pronásledováním, se poprvé objevila také Libye.

Zatímco v roce 2014 bylo podle Open Doors kvůli své víře zavražděno 4344 křesťanů, loni už jich bylo 7 100. Nejvíce křesťanů zabitých z nenávisti k jejich víře zaznamenala organizace v Nigérii, zhruba 4000. Stejně dramaticky se loni údajně zvýšil také počet napadených či zničených kostelů: z 1062 na 2406. Nejvíce jich přitom bylo poškozeno v Číně.

Islamistický extremismus hraje hlavní roli při pronásledování křesťanů v 35 z 50 zemí sledovaných organizací. Největší podíl na něm mají skupiny Boko Haram z Nigérie, Šabáb ze Somálska a Islámský stát působící v Sýrii a v Iráku.

Křesťanství je nejrozšířenějším náboženstvím na světě, hlásí se k němu 2,2 miliardy lidí, což je skoro třetina planety. Organizace Open Doors začala v 50. letech tajně distribuovat bibli do komunistických zemí, nyní podle vlastních údajů působí v šesti desítkách států.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi