Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výroční vydání Charlie Hebdo rozzuřilo církev: Je to urážka, zní z Vatikánu

Autor: ČTK, mb - 
7. ledna 2016
13:12

Speciální vydání nejnovějšího vydání satirického časopisu Charlie Hebdo rozzuřilo Vatikán, dle představitelů církve jde o urážku. Časopis vydal speciální číslo k 1. výročí tragických teroristických útoků, přesně před rokem islamisté vystříleli redakci časopisu. Teroristické útoky ve čtvrtek připomněl ve svém proslovu francouzský prezident Fraçois Hollande (61).

„Charlie Hebdo dokazuje paradox dnešního světa, kdy je společnost stále více politicky korektní a to skoro až absurdně, přitom nechce respektovat víru lidí v Boha, nehledě na náboženství,“ stálo v listu L’Osservatore Romano, což jsou oficiální noviny Vatikánu. Katolická církev tak odsoudila nejnovější vydání francouzského časopisu.

Časopis v předvečer výročí vydal speciální číslo, na titulní stránce je zobrazen křesťanský Bůh s krví potřísněnými končetinami a vousy a se zbraní na zádech. Titulek pod názvem časopisu hlásá: „Rok poté: Vrah je stále na útěku.“ Kritice náboženství i náboženského fanatismu se věnují i další kresby a karikatury zvláštního vydání.

Charlie Hebdo zkritizoval i uchazeč o prezidentskou kandidaturu za pravicovou opozici a bývalý premiér Alain Juppé (70). Rozhlasové stanici Europe 1 se svěřil, že mu první strana zvláštního čísla nepřipadá k smíchu. „Nejsem vždy Charlie,“ řekl v narážce na slogan „Jsem Charlie“, kterým se od atentátů vyjadřuje tomuto satirickému týdeníku podpora.

Papež už dříve prohlásil, že svoboda projevu má své limity. „Pokud bude kamarád nadávat mé matce, měl by očekávat pěstí a to je normální. Nelze provokovat, nelze urážet víru jiných lidí a zesměšňovat ji,“ řekl papež František.

Přesně před rokem zaútočili bratři Said a Chérif Kouachi na redakci pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo, kde zabili 11 lidí. Při útěku z budovy zastřelili také policistu, který spěchal na pomoc. V následujících dvou dnech pak další terorista Amédy Coulibaly zabil na pařížském předměstí Montrouge policistku a později čtyři lidi v košer lahůdkářství.

Francouzský prezident Hollande ve čtvrtek promluvil na nádvoří pařížské policejní prefektury. Shromážděným zástupcům bezpečnostních složek i jejich nepřítomným kolegům poděkoval za nasazení při teroristických útocích z loňského ledna a listopadu. Připomněl mimo jiné tři policisty, kteří zahynuli během loňských lednových atentátů, a vyzval také ke zlepšení spolupráce bezpečnostních složek v boji proti terorismu. Hrozba teroristického útoku bude podle něj nadále ovlivňovat život ve Francii.

Teroristický útok?

Policie na severu Paříže také ve čtvrtek zastřelila muže, který se údajně pokusil dostat s nožem na policejní stanici. Incident se odehrál v 18. pařížském obvodu ve čtvrti Goutte-d’Or, která patří k oblastem s nejvyšším podílem přistěhovalců ve francouzské metropoli. Svědek citovaný agenturou AFP prý zaslechl „dva až tři výstřely“.

rumungro ( 7. ledna 2016 18:36 )

Vatikán kritizovaĺ před rokem kresbu mohameda s tím,že uráží muslimsky náboženství.Od imánů se podobné reakce nedočkáme.Charlie tady opět přestřelil urážkou náboženství,zřejmě uznávají peníze jako své jediné božstvo.

ivoadler ( 7. ledna 2016 16:56 )

Mravní potenciál, na který se odvoláváš, má každé velké náboženství, nejvíc asi budhismus, který navíc není tak agresivní jako křesťanství, ale to všechno bylo. Už to není. Pomáhat potřebným lze i bez náboženství. To je svinstvo kléru, že si dělá monopol na spirituální život. A někde ten monopol uplatňuje pěkně agresivně.

majojo ( 7. ledna 2016 16:50 )

Vatikán reaguje stejně podebraně jako islám.

anka ( 7. ledna 2016 16:15 )

vazne? diky krestanstvi jsme tam kde dneska jsme, a nase spolecnost( tj zapadni) se jeste dneska ridi moralkou , ktera vychazi z krestanstkeho uceni. To, ze pro vas nema zadnou pozitivni ulohu jeste neznamena, ze nepomaha ostatnim byt lepsimi lidmi, nez by byli bez viry, ze nepomaha sdruzovat sousedsky lidi bydlici treba na malych mestech ( nemyslim zrovna CR), a rozhodne organizuji spoustu charit, ktere pomhaji potrebnym.

ivoadler ( 7. ledna 2016 15:07 )

Urážet a zesměšňovat lze cokoliv, náboženství obzvlášť. Události poslední doby doslova volají po přehodnocení úlohy náboženství ve vývoji lidstva. Doba, kdy náboženství hrálo pozitivní úlohu, je nenávratně pryč. 

Zobrazit celou diskusi