Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranti nejsou vždy chudí: Britští boháči „válčí“ s novými superboháči

Autor: mb - 
28. prosince 2015
10:37

Londýnem zmítá „válka“ místních boháčů se superboháči ze zahraničí. Domácí si stěžují na „uprchlickou krizi“ – nově příchozí elita prý masivně skupuje pozemky i nemovitosti, které si pak upravuje dle libovůle nehledíc přitom na původní ráz čtvrti nebo názory místních obyvatel.

„Nechceme tady limuzíny se začerněnými skly, muže v černých brýlích s pistolemi pod bundou a všudypřítomnými kamerami. To není Highgate,“ prohlásil již před lety radní luxusní londýnské čtvrti Michael Hammerson pro britská média. Narážel tak na záhadné nové sousedy, kteří skoupili ve čtvrti pozemky i domy a jejichž identitu v podstatě nikdo nezná. Z „obyčejných“ luxusních vil pak stavějí „pevnosti“ s několika podzemními patry, kde nechybí bazén, garáže, kino, sauna a další „nezbytnosti“.

A nynější studie elitní britské univerzity King’s College slova radního jen potvrzuje – válka britských boháčů se superboháči ze zahraničí pokračuje a rozhodně ne ve prospěch místních. Nově příchozí prý místní boháče „eliminovali“ a de facto si prosadili svou vůli.

Studie tvrdí, že tento jev představuje „demokratický deficit“, kdy hrstka superbohatých „vnutí“ svou vůli ostatním. Nerovnost ve společnosti údajně připomíná situaci v západní společnosti před 1. světovou válkou. Pro představu – podle zprávy neziskové organizace Oxfam 80 nejbohatších lidí planety má k dispozici téměř tolik financí, kolik 3,5 miliardy nejchudších lidí na celé zeměkouli. Vlastník sídla Witanhurst v Highgate byl nakonec odhalen, je jím ruský podnikatel Andrej Gurjev, jehož jmění časopis Forbes odhaduje v řádech miliard dolarů. Ten koupil nemovitost Witanhurst za 75 milionů dolarů (1,8 miliardy Kč), stejnou částku vložil do „úprav“ a realitní makléři odhadují, že cena sídla Witanhurst bude po dokončení prací dosahovat 450 milionů dolarů (11 miliard Kč).

Witanhurst je po Buckinghamském paláci druhá největší nemovitost v Londýně, tato třípatrová budova ze začátku minulého století má 65 pokojů, z toho 25 tvoří ložnice.

Britská média ale upozorňují na fakt, že „kauza Witanhurst“ není v Londýně výjimkou. Kromě ruských miliardářů je Londýn oblíbeným „hřištěm“ superboháčů ze zemí Perského zálivu. Mezi nejnovější „imigranty“ patří bohatí Číňané, kteří se v posledních několika letech doslova vrhli na koupi nemovitostí v Londýně.

sores ( 28. prosince 2015 14:47 )

To za těma hadrama je, chlap nebo ženská nebo vrah co se připravuje zaútočit? Vyhnala bych je z každého státu, ať si takhle straší doma odkud přitáhli.Je to v lidech, když si hrají na hodné a tolerantní. Hnus!

Zobrazit celou diskusi