Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špatné svědomí? Kardinál věnoval miliony nemocnici, kterou údajně vytuneloval

Kardinálové Giovanni Lajolo a podezřelý Tarcisio Bertone
Kardinálové Giovanni Lajolo a podezřelý Tarcisio Bertone  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. prosince 2015
21:39

Italský kardinál Tarcisio Bertone, který je podezřelý, že zpronevěřil peníze nadace jedné katolické nemocnice, věnoval tomuto zařízení 150 000 eur (téměř 4,1 milionu korun). Informovala o tom italská média. Jde o dětskou nemocnici, která je ve vlastnictví Vatikánu.

Italský novinář Emiliano Fittipaldi ve své knize napsal, že Bertone použil prostředky nadace na rekonstrukci svého luxusního bytu. Bertone ale trvá na tom, že renovaci financoval z vlastních peněz.

Podle ředitelky nemocnice Bambino Jesu Marielly Enocové uznal Bertone svým darem, že "to, co se stalo, nemocnici poškodilo, a chtěl to odčinit". Sám Bertone ale v sobotu podle agentury ANSA uvedl, že dar byl dobrovolný a že nejde o žádnou náhradu.

Bývalý vatikánský státní sekretář Bertone bydlí v luxusním apartmánu o 300 metrech čtverečních. Na jeho rekonstrukci prý použil 200 000 eur (5,4 milionu korun) z nadace, která vybírá dary ve prospěch nemocnice Bambino Jesu.

Jednaosmdesátiletý kardinál velikost bytu odůvodňoval tím, že s ním bydlí řádové sestry, které mu pomáhají. Byt je nedaleko skromného dvoupokojového bytu papeže Františka v Domě svaté Marty, kde František přijímá návštěvy a kde se stravuje spolu s ostatními v místní jídelně.

Emiliano Fittipaldi a další novinář Gianluigi Nuzzi ve svých nedávno zveřejněných knihách napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy korun). Kvůli úniku důvěrných dokumentů z Vatikánu stanuli před soudem. Dalšími třemi obviněnými jsou jeden španělský prelát, jeho spolupracovník a italská mediální poradkyně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi