Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Papež František v ohrožení? Chtějí jeho smrt, říká obviněná v kauze Vatileaks

Autor: ČTK, mb - 
15. prosince 2015
18:31

Papeže Františka (78) by nejraději viděli mrtvého, a to prý dokonce jeho vlastní lidé. Ve Vatikánu zuří válka kardinálů, kde jde údajně doslova o život. Aspoň tedy dle Francesky Chaouqui (32), bývalé členky papežské reformní komise, která je obviněná v tzv. kauze Vatileaks 2 z předávání tajných dokumentů médiím.

„Hodně lidí ve Vatikánu si přeje smrt papeže. Jeden kardinál mi řekl: Papežové odcházejí, kurie zůstává. Stala jsem se obětí špinavé hry kardinálů. Ten, kdo na mě svalil vinu, je nepřítel papeže. Důkazy jsem již předala policii,“ tvrdí Francesca Chaouqui, která se před dvěma lety stala nejmladší členkou a zároveň jedinou ženou ve vlivné papežské reformní komisi.

Papež František již dříve prohlásil, že hodlá reformovat římskou kurii, což je řídicí orgán, který má na starosti administrativní a soudní záležitosti Vatikánu. Reforma mocného úřadu ale údajně popudila vlivné kardinály.

„Je nepřípustné, aby Australan Danny Casey, pravá ruka kardinála Pella, vydělával pětkrát více než velitel vatikánské stráže, který má pod sebou 200 lidí,“ prozrazuje Francesca informace ze zákulisí Vatikánu. Jenže kardinála Pella z Austrálie do Říma osobně povolal papež František a zjevně mu důvěřuje.

Aféra zvaná Vatileaks 2 propukla kvůli knihám novinářů Emiliana Fittipaldiho a Gianluigiho Nuzziho, kteří napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy korun). Novináři čerpali z dokumentů získaných z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na transparentnost hospodaření Vatikánu. Svatý stolec ale upozornil, že jde o tajné dokumenty, které se neměly na veřejnost dostat.

Kromě obou novinářů jsou obžalovaní dva členové zvláštní papežské reformní komise – španělský duchovní Lucio Ángel Vallejo Balda a právě Francesca Chaouqui, údajně se dostali do počítače auditora a dokumenty předali novinářům. Pátým souzeným je Baldův tajemník Nicola Maio. V případě, že by soud uznal jejich vinu, by jim hrozilo až osm let vězení.

První kauza zvaná Vatileaks propukla ve Vatikánu za předchozího papeže Benedikta XVI. v roce 2012. Za krádež důvěrných dokumentů byl tehdy souzen papežův komorník Paolo Gabriele – ten předával listiny médiím a ta pak informovala například o sporech některých hodnostářů a o dalších podrobnostech týkajících se fungování nejvyšších pater katolické církve. Soud ho poslal na 18 měsíců do vězení.

rumungro ( 15. prosince 2015 20:12 )

Nebyl by prvním zabitým papežem a je to jen člověk,který má snahu o nápravu.Kde se točí hodně peněz,tam jsou lidi schopni všeho.

villi ( 15. prosince 2015 19:35 )

PROČ TO HOVADO BÍLÉ NEPOVÍ,KDO JE NA SVĚTĚ TEN ARCIĎÁBEL !!! ZLODUCH A KACÍŘ TO JE !!!

Zobrazit celou diskusi