Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Problémy na vesmírné stanici ISS: Došlo na ruční manévry

Autor: ČTK - 
15. prosince 2015
19:25

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala vesmírná loď Sojuz TMA-19M s tříčlennou mezinárodní posádkou. Po necelých sedmi hodinách se loď spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), manévr se ale uskutečnil se zpožděním a byl řízen ručně. Sojuz se spojil s přistávacím modulem ISS s desetiminutovým zpožděním. Podle televizních záběrů se loď k přistávacímu uzlu několikrát přiblížila, ale spojení se neuskutečnilo. Kosmonauti proto museli vypnout režim automatického přiblížení a manévr řídili ručně.

Podle sdělení ruské kosmické agentury Roskosmos zařízení zajišťující automatické spojení s ISS selhalo. Ruční manévr, který řídil velitel lodi Jurij Malenčenko, se zdařil a proběhl bez problémů, uvedl Roskosmos. Vesmírná loď na oběžnou dráhu k půlročnímu pobytu na ISS dopravila tři kosmonauty.

Na palubu ISS zamířili americký astronaut Timothy Kopra, Rus Malenčenko a Timothy Peake, první Brit, který bude na oběžné dráze zastupovat Evropskou vesmírnou agenturu (ESA). Na palubě mezinárodní stanice nové členy posádky přivítají Rusové Michail Kornijenko a Sergej Volkov a Američan Scott Kelly.

Čtyřiapadesátiletý Malenčenko se do vesmíru vydává už pošesté. Spolu s Koprou a Peakem má být na oběžné dráze do 5. června příštího roku. Pokud svou misi zdárně dokončí, zařadí se Malenčenko s 815 dny na oběžné dráze na druhé místo v pořadí kosmických veteránů. Prvním je Rus Gennadij Padalka, který ve vesmíru strávil 878 dnů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi