Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zpátky na Zemi! Kosmonauti přistáli v kazašské stepi

Autor: ČTK - 
12. září 2015
11:05

V kazašské stepi v sobotu přistála ruská vesmírná loď sojuz s třemi kosmonauty na palubě, včetně prvního dánského astronauta v kosmu Andrease Mogensena a Rusa Gennadije Padalky, který má rekord v délce pobytu ve vesmíru. Strávil totiž mimo planetu Zemi už téměř 900 dní.

Sojuz dosedl podle plánu v 02:51 SELČ, žádné potíže při přistání nenastaly. Přistávací modul se od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) oddělil krátce před půlnocí. Na palubě byl vedle Mogensena a Padalky ještě Kazach Ajdyn Ajmbetov, který se do vesmíru dostal jako první Kazach od vyhlášení nezávislosti a celkově jako třetí kazašský kosmonaut. "Jsem připraven k dalšímu letu," prohlásil po přistání.

"Přistávací operace se odehrály bez zádrhelů. Kosmonauté se po návratu na Zemi cítí dobře," uvedlo ruské středisko řízení letu. "Kluci, můžete si oddechnout," řekl Padalka ještě před přistáním.

Na ISS se jejich odletem poněkud uvolnil prostor. Týden tam totiž pobývalo devět lidí, protože minulý pátek na sedm dní přiletěli Mogensen a Ajmbetov a také ruský kosmonaut Sergej Volkov, který na stanici zůstane půl roku.

Padalka na oběžné dráze strávil během pěti letů celkem 879 dní, žádný jiný člověk v kosmu déle nepobýval. Sedmapadesátiletý plukovník a čtyřnásobný velitel ISS má na kontě i deset vstupů do otevřeného kosmu. Dohromady podle ruské vesmírné agentury Roskosmos strávil mimo ISS více než 24 hodin. Při posledním výstupu 10. srpna si udělal i vesmírné "selfie" na památku.

"Cítím se dobře," řekl po návratu, mezi doušky čaje a sousty jablka. "Teď byste měl chvilku žít na Zemi," žertoval šéf kazašské vesmírné agentury Talgat Musabajev.

O několik hodin později Padalkovi k rekordu osobně gratuloval kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, který trojici kosmonautů přijal v hlavním městě Astaně. "Na Zemi jsou dvě stovky států, ale ne všechny mají to štěstí posílat své občany do vesmíru. Jsme jedním ze vzácných případů - již máme tři kosmonauty, ne jednoho," poznamenal šéf státu.

Letu se původně měla zúčastnit jako vesmírná turistka britská zpěvačka Sarah Brightmanová, ale nakonec si tento zážitek odepřela, s odvoláním na rodinné důvody. Poté, co rezignoval i její japonský náhradník Satoši Takamacu, volné místo ve vesmírné lodi zaujal Ajmbetov.

Na ISS se odletem trojice navrátilců na Zemi poněkud uvolnil prostor. Týden tam totiž pobývalo devět lidí, protože minulý pátek na sedm dní přiletěli Mogensen a Ajmbetov a také ruský kosmonaut Sergej Volkov, který na stanici zůstane půl roku.

Mogensen označil misi na ISS za fantastickou. "Byl to skvělý příklad, čeho můžeme společně dosáhnout, budeme-li spolupracovat přes hranice," poznamenal.

Nyní se posádka stanice zmenšila na šest členů. Vedle Volkova tam zůstávají ruští kosmonauti Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui. Kornijenko a Kelly budou mít v úterý 15. září za sebou už polovinu nepřetržité roční mise. Trvat má 342 dní a jejím cílem je získat další lékařské a psychologické poznatky nezbytné pro přípravu budoucích dlouhodobých vesmírných letů lidských posádek do hlubokého vesmíru.

 

 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi