Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Abaaoud řídil pařížské útoky po telefonu! Svědek ho viděl kousek od Bataclanu

Autor: lm - 
15. prosince 2015
10:18

Strůjce pařížských útoků Abdelhamid Abaaoud (†28) koordinoval teroristy po telefonu! Podle svědků stál několik bloků od koncertního sálu Bataclan a zuřivě telefonoval.

Policisté uvedli, že Abaaoudův telefon se nacházel v době útoků poblíž koncertního sálu Bataclan. Abaaoud prý komunikoval s Bilalem Hadfim jen několik minut předtím, než se Hadfi spolu s dalšími dvěma sebevražednými atentátníky pokusili spáchat masakr u Stade de France. Nakonec ale zabili jen sebe a jednoho člověka. Další hovory z Abaaoudova čísla policisté nezveřejnili.

Abaaoudovo telefonování potvrdil i svědek, který ho spatřil jen několik bloků od Bataclanu. Podle něj Abaaoud stál ve dveřích a asi hodinu zuřivě křičel do mobilu. Svědek si ho pamatuje, protože kolem něj několikrát prošel do svého zaparkovaného auta. Abaaoud měl prý oholenou hlavu a volný oděv. Že jde o strůjce pařížských útoků, mu došlo až poté, co jeho fotku zahlédl poté v médiích.

„Přítomnost Abaaouda v přímém okolí útoku ukazuje na stupeň jeho zapojení do dohledu i řízení spiknutí a naznačuje, že dával přímé příkazy i instrukce svému týmu v Bataclanu,“ uvedl francouzský expert na terorismus Jean Charles Brisard v časopise Sentinel.

Abaaoud zemřel pět dní po útocích při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. Předtím ale plánoval další útoky; 18. či 19. listopadu se chtěl odpálit s trhavinou při dalším útoku, tentokrát v pařížské obchodní čtvrti La Défence. Abaaoud mluvil i o útocích na židovské cíle, dopravu a školy.

Zobrazit celou diskusi