Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec hrůzných videí ISIS? Bomba zabila jejich filmaře a grafiky

Autor: sou - 
2. prosince 2015
08:25

Nejméně šest členů takzvaného mediálního týmu Islámského státu má být po smrti. O život prý přišli v provincii Hasaká, strategické oblasti mezi Rakkou a Mosulem, kterou tato teroristická organizace ovládá. Mezi zabitými jsou prý filmaři a grafici, kteří na internetu zveřejňují informace o životě v samozvaném chalífátu. Podle londýnského deníku The Times tuto informaci zatím nepotvrdili „oficiální“ zdroje IS. 

Zpráva se podle deníku The Times měla objevit už v pondělí na Twitteru, když džihádisté napsali, že „jejich bratry přijal Alláh“. Dva ze zabitých měli být z Maroka. Informaci zatím nepotvrdili „oficiální“ zdroje Islámského státu. Jasné zatím není ani to, kdo bombu svrhl.

Pracovníci „mediální divize“ IS každý den na web publikují desítky fotografií a videí, které se šíří mezi jejich příznivce. 

Zabití měli patřit k několika desítkám filmařů a grafiků, kteří informují o životě v chalífátu. Několik zběhů v listopadu pro list The Washington Post uvedlo, že členové internetové propagace si žijí jako elita.

Podívejte se na jedno z videí, které zveřejnil Islámský stát:

Video Islamisté popravili 21 křesťanů. - Youtube
Video se připravuje ...

Oproti klasickým pěšákům mají mnohem vyšší plat a komfortnější bydlení. Toto rozdělení má podle listu dokazovat, jak moc je propaganda pro Islámský stát významná.

Právě přes tento tým se na internet dostávají profesionální klipy poprav, ukřižování a znetvoření nepřátel IS, které mají přilákat nové bojovníky. „Čistě filmově viděno jde o sofistikované produkty nasnímané často více kamerami a zručně sestříhané,“ míní Timesy. Často je podle deníku pouštějí i na velkoplošných obrazovkách na náměstí dobytých měst.

Takhle ISIS vyhrožuje Francii:

Video Islamisté vyhrožují Francii a jejímu prezidentovi. - YouTube
Video se připravuje ...