Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Těhotná žena a vozíčkář? Ne. Útočící komando Izraelců si jde pro teroristu

Autor: ČTK, mb - 
13. listopadu 2015
19:38

Těhotná žena, která se pomalu šourá kupředu. A palestinská rodina, která veze nemohoucího muže na vozíčku. Banální scéna se ve vteřině mění v akční film. Muž vyskakuje a v rukou se všem zúčastněným objevují zbraně. Akci komanda izraelských tajných služeb zachytily nemocniční kamery. Agenti zatkli jednoho podezřelého, druhého muže zastřelili.

Izraelské speciální síly při razii v nemocnici na okupovaném Západním břehu Jordánu zabily jednoho Palestince. Izraelci do nemocnice vtrhli s cílem zatknout Azzama Shalaldeha, pachatele protiizraelského útoku z minulého měsíce, a při operaci zastřelili jeho příbuzného.

Podle izraelské armády dotyčný vojáky napadl a byl zneškodněn. Jeho rodina ale uvedla, že pouze nečekaně vešel do místnosti a Izraelci na něj zahájili palbu.

„Hned jak vešli do pokoje, tak mě svázali. Můj bratranec byl v koupelně, chtěl se umýt před modlitbou. Když vycházel ven, jeden z mužů na něj křikl, ať zůstane stát na místě a zastřelili ho,“ tvrdí Bilal, bratr zadrženého Palestince, a dodává: „Můj bratranec zůstal ležet na podlaze a krvácel. Mého bratra udeřili do hlavy a odvedli ho.“

Na akci se podílelo až 30 vycvičených agentů

Zatýkací tajné operace v nemocnici v Hebronu se zúčastnilo 20 až 30 příslušníků izraelských speciálních sil. Přišli zadržet Palestince, který podle izraelské armády v říjnu pobodal izraelského občana.

Při říjnovém útoku ho Izraelec postřelil a on se v nemocnici léčil ze svých zranění. Akce izraelské tajné služby ovšem vyvolala také odsouzení. „Tohle je zločin. Nemocnice by měly stát stranou ozbrojených konfrontací. Nikdo by neměl narušovat toto právo, ale přesně to Izrael udělal,“ odsoudil vtrhnutí ozbrojeného komanda ředitel nemocnice Jihad Shawar.

Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet sdělila, že cílem operace bylo zatknout „syna rodiny extremistů hlásících se k hnutí Hamás“, který 25. října zaútočil nedaleko Hebronu nožem na izraelského osadníka a způsobil mu vážné zranění.

Násilí eskaluje kvůli Chrámové hoře

Izrael v posledních měsících zachvátila vlna násilí. Od 1. října zemřelo při palestinských útocích už nejméně 12 Izraelců, většinou na bodná zranění. O život přišlo také 76 Palestinců, z nichž 49 byli podle policie útočníci. Zbylí Palestinci zahynuli při střetech mezi demonstranty, kteří házeli kamení, a bezpečnostními složkami.

Vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci se rozhořela kvůli posvátným místům na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Jsou tam dvě významné mešity, ale v minulosti tam býval i židovský chrám. V posledních měsících na místo začali chodit Židé ve větším počtu než v minulosti a Palestinci se obávají, že vláda Židům povolí se na hoře modlit, což dosud nesměli. Izraelská vláda však popírá, že má v úmyslu dosavadní režim změnit.

papik ( 14. listopadu 2015 11:32 )

Byla to vražda a na tom není co obdivovat. Skutečný "terorista" jim utekl a toho druhého neměli právo ani zatknout, natožpak zastřelit.

papik ( 14. listopadu 2015 00:31 )

Cikánská, pardon izraelská férovka.

Zobrazit celou diskusi