Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Konec vlády vojenské junty? V Barmě vyhrála volby opoziční politička Su Ťij

Autor: ČTK, mb - 
9. listopadu 2015
09:23

Vítězem nedělních voleb v Barmě je podle očekávání Národní liga pro demokracii (NLD), v jejímž čele stojí nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij (70). Podle prvních výsledků zveřejněných zatím jenom mluvčím NLD získala liga v hustě obydlených oblastech 80 procent hlasů.

Všechny hlasy ale ještě nejsou sečteny a žádný oficiální výsledek nebyl oznámen, přesto vládnoucí Strana svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) už uznala porážku a její vedení oznámilo, že výsledek hlasování přijímá. Náskok NLD je totiž podle předběžných výsledků jednoznačný. Mluvčí ligy řekl, že v hustě obydlených oblastech má NLD až 80 procent hlasů, mimo ně zatím 65 procent. Dosud nejsou známy výsledky z pěti barmských států.

„Prohráli jsme a musíme zjistit proč. Výsledek ale bez výhrad přijímáme, i když konečný výsledek ještě přesně neznáme,“ řekl Tchei U z USDP.

Nedělní volby byly prvním svobodným hlasováním po desetiletích vlády vojenské junty a NLD v nich byla považována za favorita. Armáda má ale předem zajištěnu čtvrtinu parlamentních křesel, a aby mohla NLD hovořit o vítězství, musí získat v 664členném dvoukomorovém parlamentu aspoň 67 procent volených křesel.

V kampani liga slibovala především společenské změny a posílení vlády zákona, zatímco vládnoucí USDP zdůrazňovala, že jen ona je schopna zajistit stabilitu země.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi