Volby provázela značná omezení a představitelé armády mají v zákonodárném sboru stále předem zajištěnu čtvrtinu křesel. Pozorovatelé a diplomaté označili hlasování za poklidné, nezaznamenali prý větší pokusy o manipulaci.

Su Ťij dorazila k hlasovací místnosti v Rangúnu v doprovodu bodyguardů. Její vůz se musel proplétat davem fotografů, kteří na ni čekali, a politička pak prošla zástupem lidí, ze kterého se ozývalo volání na její podporu. Jak napsala agentura AP, Su Ťij zachovala netypicky nehnutou tvář a na své příznivce se ani neusmála, když šla odevzdat svůj hlas do školy, jež se dnes proměnila ve volební okrsek.

Stejně jako vůdkyně opozice se dnes k hlasovacím místnostem od rána vypravil velký počet voličů. Vytvořili dlouhé fronty před buddhistickými chrámy, školami i vládními budovami, aby mohli odevzdat svůj hlas. Nálada byla podle pozorovatelů "plná vzrušení a nadšení".

Možnost kandidovat i volit byla ovšem upřena příslušníkům milionového muslimského etnika Rohingů i mnohým dalším vyznavačům islámu. A v řadě pohraničních oblastí, kde etnické menšiny pokračují v bojích proti vládním vojskům, se z bezpečnostních důvodů nehlasovalo vůbec.

Národní liga pro demokracii vyhrála volby již v roce 1990, junta ale její vítězství neuznala a Su Ťij byla vsazena do domácího vězení, kde strávila 15 let.

Další hlasování v roce 2010 NLD bojkotovala, protože množství jejích nejvýznamnějších členů nesmělo kandidovat. V doplňovacích volbách do parlamentu, které se konaly v roce 2012, po ukončení vojenské vlády, ale již Národní liga pro demokracii získala 43 ze 45 mandátů, které byly ve hře. Jedno z míst v parlamentu obsadila také Su Ťij, která kandidovala i v dnešních volbách.

Příležitost odevzdat hlas kandidátům z více než 90 politických stran mělo přes 30 milionů voličů. "Jsem tak nadšená, že můžu volit. Celou noc jsem nemohla spát," řekla agentuře AP osmatřicetiletá žena. "Přišla jsem volit, protože chci ve své zemi změnu. Myslím, že Su Ťij vyhraje, pokud tohle budou opravdu svobodné a spravedlivé volby."

Na 40.000 volebních místností dohlíželo zhruba 11.000 místních i mezinárodních pozorovatelů.