Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zaorálek pozval do Česka držitelku Nobelovy ceny míru. Su Ťij uznával už Havel

Autor: zst, ČTK - 
29. února 2016
13:05

Nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij přijede do Česka. Pozval ji český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který je na návštěvě Barmy. Po pondělním setkání o tom na Twitteru informoval šéf české diplomacie. Su Ťij strávila 15 let v domácím vězení, její Národní liga pro demokracii (NLD) ale vyhrála na podzim v Barmě volby a získala většinu v parlamentu.

Vůdkyně NLD vyjádřila naději, že barmská armáda bude respektovat novou demokratickou realitu, napsal také Zaorálek na sociální síti. Uvedl, že Su Ťij přijala jeho pozvání do České republiky.

Do roku 2011 vládla v Barmě vojenská junta, která opoziční vůdkyni Su Ťij držela 15 let v domácím vězení. K demokratizačnímu procesu v Barmě přispěla i Česká republika; byl to bývalý prezident Václav Havel, který Su Ťij v roce 1991 navrhl na Nobelovu cenu za mír.

„Česká republika nikdy nezměnila svůj postoj a vždy stála při nás,“ ocenila ČR při schůzce podle Zaorálka barmská politička.

Prezidentkou být Su Ťij nemůže. Kvůli synům

Su Ťij se při setkání rovněž vyjádřila ke své roli v barmské politice do budoucna. „Paní Su Ťij dala jasně najevo, že povede zemi, ať už bude v jakékoli roli,“ citoval šéfku NLD Zaorálek.

Takto odpověděla bojovnice za demokracii a držitelka Nobelovy cenu míru Aun Schan Su Ťij na otázku českých novinářů, zda si Barma bere při své cestě k demokracii inspiraci z ČR. Vážím toho, že přijala mé pozvání do Česka. #Barma #Myanmar

Zveřejnil(a) Lubomír Zaorálek dne 2. březen 2016

Su Ťij se i přes jasné vítězství NLD ve volbách nemůže stát prezidentkou Barmy. O prezidentskou funkci se podle ústavy totiž nesmějí ucházet lidé, jejichž rodinní příslušníci mají cizí občanství. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel. Su Ťij ale již dříve prohlásila, že bude řídit zemi bez ohledu na to, koho NLD oficiálně zvolí jako hlavu státu.

Nový barmský parlament zasedl počátkem února a v průběhu března má Národní liga pro demokracii sestavit vládu. Silný vliv na politické dění v Barmě si ale stále udržuje armáda, které ústava zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel. Vrchní velitel armády také jmenuje ministry vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa