Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Uprchlíci ze Severní Koreje páchají sebevraždy: Nezvládají život v kapitalismu

Autor: ČTK, mb - 
6. listopadu 2015
08:57

Všude po světě prchají miliony lidí před tyranskými režimy. Ale jak často se jim podaří najít lepší život, ve který doufali? Severokorejské přeběhlíky do Jižní Koreje tento šťastný konec příliš často nečeká – podle statistik nečekaně vysoký počet z nich spáchá v Jižní Koreji sebevraždu, napsal zpravodajský server BBC News.

Na veřejnost se obvykle dostanou jen příběhy těch, kteří se z nějakého důvodu mezi přeběhlíky stanou celebritami. Ti pak píší bestsellery, vystupují v televizi a mohou vydělávat tisíce dolarů za jeden večer vyprávění. Při něm dokážou plynně líčit děsivé příběhy o nebezpečném útěku před krajním útlakem.

Ale příběhy těch, kdo uprchli ze své vlasti, mají i temnější stranu, jejíž pravdu v Jižní Koreji odkrývají statistiky. Podle údajů jihokorejského ministerstva pro sjednocení 15 procent přeběhlíků, kteří každý rok zemřou, umírá vlastní rukou. To představuje více než trojnásobek počtu sebevražd v celé společnosti; Jižní Korea má přitom neustále nejvyšší počet sebevražd ze všech 34 průmyslově vyspělých zemí OECD.

Vysoký počet sebevražd mezi severokorejskými přeběhlíky souvisí s řadou faktorů. Jedním z nich je skutečnost, že domov, který opustili, je tak blízko – a přitom nedostupný. Dalším je fakt, že pro ně nová ekonomická realita může být velmi odlišná od idealizovaného života, jak ho zobrazují jihokorejské seriály propašované do KLDR.

Kim Sen-il utekl z KLDR před 14 lety a nyní je v sedmém zaměstnání. Mimo jiné už pracoval jako řidič autobusu, stavební dělník a provozoval restauraci. Nyní spustil nový podnik prodávající kuřecí kousky. Kupuje celá kuřata a najímá hrstku zaměstnanců, aby je porcovali a dávali do mrazicích sáčků, v nichž se pak prodají – cena jednotlivých částí kuřete je vyšší, než náklady na celé kuře.

Je to ale boj. „Když zkrachoval můj předchozí podnik, pokusil jsem se třikrát zabít. Pořád jsem si musel připomínat, jak moc jsem riskoval, abych se sem vůbec dostal,“ říká. Součástí jeho problému, jak sám připouští, je skutečnost, že v KLDR byl vojenský důstojník a byl zvyklý vydávat rozkazy. Přijímat příkazy coby zaměstnanec v kapitalismu pro něj nebylo snadné.

Loni do Jižní Koreje přišlo 1400 severokorejských přeběhlíků. Opačným směrem neutíká nikdo – anebo skoro nikdo. Před časem uspořádala plačící pětačtyřicetiletá Kim Rjen-hi tiskovou konferenci, na níž oznámila, že se chce vrátit domů. Před čtyřmi lety dorazila do Jižní Koreje přes Čínu a Thajsko, ale nyní jí zoufale chybí KLDR.„Svoboda, materiální věci a další lákadla pro mě nejsou tak důležité jako rodina a domov,“ řekla. „Chci se vrátit ke své milované rodině, i kdybych tam měla zemřít hlady.“

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi