Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slzy a vroucná objetí: V Severní Koreji se setkaly rozdělené rodiny

Autor: ČTK, mb - 
20. října 2015
12:38

V severokorejském letovisku v Diamantových horách začalo dnes setkání rodin rozdělených korejskou válkou z let 1950–53. Potrvá do pondělí. Na každé straně bylo vybráno 100 účastníků, kteří se, v doprovodu svých blízkých, sejdou s příbuznými žijícími na opačné straně hranice. Poslední taková schůzka se konala v únoru 2014. Setkání pravidelně provázejí silné emoce.

Asi 390 Jihokorejců, někteří na invalidních vozících, jiní opírající se o hůl, se dnes shromáždilo v severokorejském příhraničním letovisku, kde se schůzka pořádá. Svým příbuzným vezou hlavně praktické dárky jako léky, kabáty, teplé spodky či hotovost. Ze severokorejské strany je očekáváno 140 lidí.

V Jižní Koreji jsou účastníci schůzky vybíráni v loterii. Výherci se pak mohou setkat se svými dětmi, sourozenci, manželi či rodiči, kteří žijí v komunistické KLDR. Stovku šťastlivců, kteří jsou většinou starší 70 let, doprovází na setkání zpravidla další jejich příbuzní. Také Severní Korea zvolila 100 lidí, kteří se mohou setkání účastnit. V tomto případě jde zřejmě o osoby věrné režimu diktátora Kim Čong-una.

Nejnovější setkání rozdělených rodin proběhne ve dvou vlnách. Schůzky první skupiny potrvají ode dneška do čtvrtka, druhá skupina bude mít příležitost popovídat si s příbuznými od soboty do pondělí.

Ve druhém kole se asi 250 Jihokorejců sejde se zhruba 190 jihokorejskými příbuznými, uvedlo dnes jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Každý účastník má právo na šest dvouhodinových rozhovorů s příbuznými z opačné strany hranice. Témata jsou ale omezená. Jihokorejci byli výslovně vyzváni, aby nemluvili o politice či se nevyptávali na životní úroveň v KLDR.

Při minulých schůzkách televize vysílaly záběry na plačící Korejce, kteří se vroucně objímali a vyptávali se na život a osud dlouho postrádaných příbuzných. Sedmasedmdesátiletá Jihokorejka O Čchol-nan dnes vzpomínala, jak jí rodiče před svou smrtí se slzami v očích vyprávěli o jejím bratrovi, který zůstal v KLDR. „Jsem tak šťastná, že se uvidíme. Vůbec jsem nemohla spát,“ řekla Čchol-nan, oblečená v tradičním korejském oděvu.

Dvaaosmdesátiletý I Ču-kuk se sejde se svým bratrem. „Naše rodina si byla jistá, že zemřel. Dokonce jsme uspořádali obřad na jeho památku. Pak jsem se ale dozvěděl, že je naživu a chce nás vidět. Je to, jako by vstal z mrtvých,“ prohlásil.

Válka rozdělila miliony příbuzných, z nichž většina již zemřela. Doposud se schůzek zúčastnilo asi 18 800 Korejců, kteří měli možnost sejít se se svými příbuznými přímo, a dalších 3750, kteří si s blízkými mohli popovídat prostřednictvím videokonference. Dalších 66 000 lidí je v Jižní Koreji na seznamu čekatelů.

Severní a Jižní Korea zůstávají od konfliktu z 50. let technicky ve válečném stavu, protože válka byla ukončena pouze příměřím, nikoli řádnou mírovou dohodou. Vlády v Soulu a Pchjongjangu svým občanům zakazují posílat si dopisy, telefonovat si či psát e-maily, pokud nemají vládní povolení.

ninga ( 20. října 2015 15:35 )

Zločinný severokorejský režim, našich bolševiků vzor!

petrkramnypresident ( 20. října 2015 14:41 )

To jsou ksichti... Všichni se tváří, jakoby právě kousli do ho_vna

Zobrazit celou diskusi