Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Svět se směje izraelskému ministrovi: Chtěl deportovat tisíce koček do zahraničí

Autor: ČTK, tmp - 
3. listopadu 2015
01:41

Kastrace je v rozporu s židovskými pravidly, a proto deportujeme tisíce koček do zahraničí. Tak s tímto nápadem přišel izraelský ministr zemědělství Uri Ariel, který chce izraelská města zbavit toulavých koček. Informovala o tom v pondělí agentura AFP.

Originální návrh poslal politik středopravicové strany Izrael je náš domov svému kolegovi na ministerstvo životního prostředí v dopise, který zveřejnil izraelský deník Jedi’ot achronot. Vyhoštění koček do zahraničí by podle Ariela znamenalo nejen vyhovět zákazu kastrace, kterou židovské právo považuje za násilí na zvířatech, ale i naplnění biblického přikázání osidlovat planetu Zemi.

Na sociálních sítích na Arielův návrh reagovala kritikou i posměšnými poznámkami řada běžných Izraelců, ochránci zvířat, ale i politici. Poslanec Jehuda Hason kritizoval Arielovu myšlenku jako „středověkou“ a ministra obvinil ze snahy učinit z Izraele „teokracii“, tedy režim, který se odvolává na božské právo. Tento návrh je nemorální. Dnes jsou to kočky. Zítra najde ministr náboženský důvod, aby odsunul lidské bytosti,“ uvedl rovněž Hason.

Lehčí formou reagovala bývalá ministryně spravedlnosti i zahraničí a jedna z nejvýraznějších izraelských opozičních političek Cipi Livniová. Na Twitteru zveřejnila fotografii se svou černobílou kočkou a komentářem, že jí rozhodně nechystá pořídit pas.

Podle odhadů organizace na ochranu zvířat žijí v Izraeli na ulici asi dva miliony toulavých koček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi