Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chystá se na smrt. Ukrajinská pilotka Savčenko už napsala závěť

Autor: ČTK, mb - 
23. října 2015
20:40

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenko (34) přišla s novou hrozbou. Žena souzená v Rusku za svůj podíl na smrti dvou novinářů plánuje zahájit další hladovku, pokud nebude souhlasit s výrokem soudu. Tentokrát ji prý bude držet „až do konce“ a napsala už i závěť.

Savčenko svůj záměr zřejmě myslí vážně, dokonce do vězení povolala notáře, aby sepsal její poslední vůli. „Část bytu, která doposud patřila Naděždě, odkázala své sestře Věře, které též přenechává své osobní věci,“ prozradil advokát Nikolaj Polozov ruským médiím.

Savčenko tvrdí, že je soud zaujatý. Obhájci ukrajinské pilotky oznámili, že sestře jejich klientky zakázala ruská tajná služba FSB vstup do Ruska až do září 2020. Věra Savčenko je přitom v soudním procesu své sestry hlavní svědkyní obhajoby.

„Naděžda Savčenko je nyní zbavena práva na obhajobu, protože její sestra Věra byla ohlášena jako jediný svědek v procesu. Odvoláme se proto proti rozhodnutí FSB o zákazu vstupu Věry Savčenko na ruské území,“ uvedl advokát Mark Fejgin.

Rusko ovšem tvrdí, že Savčenko zabila dva ruské novináře. Pilotka je obžalovaná z vraždy, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Dle obžaloby loni v létě úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů. Savčenko ale tvrdí, že byla do Ruska zavlečena a že ji separatisté zajali ještě před útokem na novináře.

namoroman ( 24. října 2015 07:57 )

Nebyl bych si tak jistý tím, že ji unesli.K propuštění by musela být dobrá VŮLE na obou stranách! Jenže dobrá vůle (se domluvit) na straně Ukrajiny (úřadů a politiků) není, takže propuštěna podle mě nebude. Jak by navíc vypadala ruská justice před pozůstalými a Rusy samými, kdyby ji pustili ??!! Třetí věc je to, že by toho propuštění ta krasavice a Ukrajina propagandisticky využily proti Rusku ! Čtvrtáí věc je, že si to, podle mě, zaslouží. Takže to jsou důvody, proč si myslím, že ji nepustí. Nemohou !

fotrpjotr ( 24. října 2015 03:07 )

Tady je vidět,jak ukrajinci lžou a neplní co slíbí.Tak už to dotáhni do konce,Porošenko ti udělí medaili im memoriam.

eyhel ( 24. října 2015 02:35 )

Koukám zpětně http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/333754/ukrajinska-pilotka-stane-pred-ruskym-soudem-dostane-25 -let.html I na diskuzi a odkaz. Co tak anko překvapuje, už snad nic

eyhel ( 24. října 2015 02:08 )

Co? Pokud vše sledujeme, tak ji unesli do Ruska a je obětí, ta zabití je práce jiných lhavých namachrovanců. To je nadmíru jasné a nepřekvapivé.

anka ( 24. října 2015 00:48 )

Rusaci by se meli stydet...

Zobrazit celou diskusi