Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Američtí mariňáci trénují navigaci podle hvězd, bojí se hackerů

Autor: zst - 
15. října 2015
06:31

Kolumbus nebo bájný Odysseus. A teď americké námořnictvo. Mariňáci se vracejí ke kořenům a kvůli obavám z hackerů a nespolehlivosti počítačů se znovu začínají na moři orientovat podle hvězd. Zatím to tedy musí trénovat, proto námořnictvo otevřelo nové kurzy. Manuální navigace přitom skončila v devadesátých letech nástupem satelitů a GPS. Informaci přinesl britský deník Telegraph.

Amerika se obává hackerů i počítačového blackoutu. Vojáci námořní pěchoty se tak znovu budou učit navigaci podle hvězd. Mimo jiné tedy jak pracovat se sextantem, přístrojem, který vynalezl Isaac Newton a který měří úhel mezi dvěma tělesy, například hvězdou a horizontem.

Podle hvězd se cestovatelé řídili tisíce let, až v devadesátých letech minulého století hvězdy nahradily GPSky. Stará metoda totiž nebyla tak přesná, odchylku mohla mít až 2,5 kilometru. Moderní navigace se díky systému satelitů kolem Země trefí na zhruba 30 centimetrů. "Posunuli jsme se od astronavigace k počítačům, protože jsou skvělé," řekl poručík amerického námořnictva Ryan Rogers. „Problémem ale je, že nemáme žádnou zálohu," dodal.

Zemi v současnosti obíhá 31 satelitů a systém lokace je díky nim nejen přesný, ale také velmi stabilní. Problémem mariňáků ale může být, že sextanty se už téměř nevyrábějí. Prodá se jich ročně jen několik tisíc po celém světě, především jachtařům, kteří je používají právě jako zálohu.

Pokud použijete GPS, je to zkrátka přesnější. Ale teď už víme, že jsou počítače zranitelné," vysvětluje neobvyklý krok americké armády Rogers. Například branci v Annapolisu ve státě Maryland budou od letošního podzimu navigaci podle hvězd znovu studovat poprvé od roku 2006, kdy se od toho upustilo.

Navigátoři už tuto dovednost zvládat musí, teď to ale čeká celé námořnictvo, a to včetně aktivních záloh. „Je to, kromě jiného, také dobré cvičení a vojáci si budou moci zkusit přesnost jiného navigačního systému," okomentoval rozhodnutí také kapitán Timothy Tisch z americké obchodní akademie námořnictva.

„Letošní podzim jsme to teprve zavedli, takže děláme první krůčky. Učit navigaci podle hvězd budeme jen tři hodiny. Zatím jsme přidali teorii, ale určitě budeme lekce rozšiřovat," myslí si poručice Christine Hirsch, která na akademii navigaci vyučuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi