Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drony, tisíce vojáků, umělé květiny: Severní Korea slaví 70 let komunismu

Autor: ČTK - 
10. října 2015
09:36

Severní Korea v sobotu slaví 70. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce (KSP). Oslavy měla hned dopoledne zahájit mohutná vojenská přehlídka v Pchjongjangu, její začátek ale úřady o tři hodiny odložily, takže začala až odpoledne. Příčinou byl podle agentury AP zřejmě vytrvalý déšť v noci na sobotu.

Přehlídka má předvést vojenskou sílu režimu. Státní televize ukázala záběry tisíců vojáků pochodujících v zástupech přes Kim Ir-senovo náměstí, následovat má vojenská technika a rakety.

Není ale vyloučeno ani případné překvapení pro cizí pozorovatele, pokud jde o rostoucí flotilu bezpilotních letounů, raket dlouhého doletu a další zbraně v arzenálu jedné z nejuzavřenějších zemí světa. Agentura AFP označila dojem z přehlídky za impozantní.

Vojenská vozidla připravená na přehlídku stála zakrytá modrými plastovými plachtami v dlouhé řadě na mostě vedoucím k trase defilé. Na Kim Ir-senovo náměstí, kde se oslavy soustředí, od rána proudily davy lidí s kyticemi plastových květin.

KLDR před oslavami avizovala, že by mohla vypustit raketu dlouhého doletu s družicí. Američané ale zhruba před měsícem na základě analýzy satelitních snímků dospěli k závěru, že na hlavní severokorejské střelnici se žádná taková akce nechystá. Vědci naopak objevili pohyb v prostoru severokorejské jaderné střelnice, jeho důvody jsou ale nejasné.

putinovaprdel ( 11. října 2015 00:15 )

máš pravdu

sores ( 10. října 2015 15:38 )

Už by měl někdo z odvážných korejeců to jejich hnusný prase oddělat. Vypadá jak staré dítě nedospělé. Nadělal už dos škody a neštěstí.

.drakulina. ( 10. října 2015 14:27 )

Vůbec nejseš poznat, hovado.

milosuvadvokat ( 10. října 2015 14:06 )

vildo same smutne zpravy dnes , putin plati bezencum cesty k nam k nemu za to nesmi bezet ani noha

milosuvadvokat ( 10. října 2015 14:03 )

myho sefa nepozval

Zobrazit celou diskusi