Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záhada nepokořitelného Alcatrazu: Z věznice se možná přece jen podařilo utéct třem vězňům!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: lm - 
12. října 2015
23:00

Legendární věznice na ostrově Alcatraz proslula jako přísně střežená pevnost, ze které nikdo nikdy neutekl živý. Jenže to tak úplně nemusí být pravda. Příbuzní dvou vězňů, kteří se údajně při pokusu o útěk utopili, tvrdí, že mají důkazy, že muži jsou naživu!

Z věznice Alcatraz nikdo neuprchl živý. Během téměř tří dekád, kdy fungovala, se o to pokusilo 36 mužů, někteří i opakovaně. Celkem 23 vězňů bylo chyceno, 6 zastřeleno, 2 utonuli a pět se nikdy nenašlo, ale doteď se předpokládalo, že se také utopili. Alcatraz totiž od pobřeží a vytoužené svobody dělí téměř dva a půl kilometru studené vody (kolem 10° C) se silnými proudy.

Dva z „pohřešovaných“ vězňů by ale mohli být stále naživu! 11. června 1962 zmizeli ze svých cel Frank Lee Morris a bratři John a Clarence Anglianové. Vězni na svých celách lžičkami rozšířili větrací otvory, aby se jimi procpali. Před odchodem ještě do postelí naaranžovali papírové hlavy s vlasy. Ventilací se dostali až na střechu a z ostrova upláchli za pomoci raftu, který vyrobili z pláštěnek. Raft se našel druhý den prázdný. Od té doby vězně nikdo neviděl.

O rok později se na pobřeží San Francisca vyplavily kosti a vyšetřovatelé předpokládali, že patří jednomu z uprchlých vězňů. V roce 1979 Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřování uzavřel s tím, že se muži utopili. Alcatraz se tak nadále pyšnil pověstí, že z něho nikdo nikdy neutekl živý. Až v roce 2010 se na základě DNA testů zjistilo, že ostatky nepatřily bratrům Anglianovým ani Franku Lee Morrisovi.

Příbuzní bratří Anglianových tvrdí, že mají důkazy, že muži dopádlovali ke břehu a přežili. Mohou prý doložit vánoční pohlednice, které bratři poslali své matce, a fotografii, která dokazuje, že jsou stále naživu. Snímek prý ukážou v dokumentu o útěku, který odvysílá stanice History Channel.

Na motivy tohoto útěku vznikl i film Útěk z Alcatrazu s Clintem Eastwoodem v hlavní roli.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi