Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kvůli minimální mzdě by mohly nově koncerny žalovat stát. Tisíce lidí protestují

Autor: všm - 
10. října 2015
13:37

Berlínem pochodují tisíce aktivistů. Tentokrát nikoliv kvůli uprchlické krizi, ale kvůli připravované dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Podle kritiků dá tato dohoda ještě větší moc korporacím, ty dokonce mají mít právo státy žalovat, pokud jim regulacemi poškodí obchody.

O chystané dohodě TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství) o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy podle průzkumů neslyšelo 61 procent Čechů. V Německu se jedná ale o velké téma.

Některé země EU mají proti dohodě námitky a bojuje proti ní i řada aktivistů a jiných skupin. Podle nich TTIP omezí demokratická práva Evropanů a koncerny budou mít ještě větší vliv na vznik zákonůZ těchto důvodů v Berlíně pochodují tisíce aktivistů, kteří chtějí, aby se vláda proti dohodě postavila.

Jako největší riziko vnímá řada z nich arbitrážní doložku investor-stát (ISDS), která umožňuje nadnárodním korporacím žalovat státy za ohrožení budoucího zisku určitou politikou – což může být teoreticky ekologická regulace či zvýšení minimální mzdy. 

Problémem jsou i odlišné standardy (ekologické či například v oblasti potravin), které jsou v USA celkově mírnější než v EU.

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od loňského roku. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu.

realistaii ( 10. října 2015 17:55 )

minimání mzda je vysoká říká pravice a medii zdebilizovaná pravicová chudina , kdyby byla poloviční práci by mělo více lidí, co na tom, že nestačí ani na tržní nájem

mikes15 ( 10. října 2015 17:39 )

Máme svobodu a demokracii, tak buď spokojený za komunistů bys musel povinně chodit do práce

pepen ( 10. října 2015 17:03 )

Tohle se v Česku stát nemůže-když je nějaký problém,aby se lid sjednotil a šly do ulic!!!!Od roku 1990 se tu krade tuneluje-země je vydrancovaná,samý podvod a lid s otevřenou hubou čumí a nic proti tomu nedělá!!!!!Český národ je totálně v ***i!!!!!  

fotrpjotr ( 10. října 2015 14:33 )

Namísto,aby sankciovali agresivní USA kvůli rozvracování států,tak sankciují Rusko.

Zobrazit celou diskusi