Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dobrý den, chodíme spolu na velkou: Architekti navrhli toalety tak, aby se zaměstnanci potkávali

Architekti navrhli toalety tak, aby se zaměstnanci potkávali co nejvíce.
Architekti navrhli toalety tak, aby se zaměstnanci potkávali co nejvíce.  (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
22. září 2015
07:32

Čím více se zaměstnanci potkávají, tím lépe spolupracují a přicházejí s neotřelými nápady. Názor, který zastával mimo jiné výkonný ředitel Applu Steve Jobs, pronikl do kancelářské architektury. Skupina architektů z Londýna v tomto duchu vyvinula software, který umisťuje toalety, a také kuchyňku a tiskárnu, tak, aby se dráhy personálu při cestě na tato místa co nejvíce křížily, napsal britský list The Times.

"Umíme navrhnout prostor tak, aby mezi lidmi docházelo k co největší interakci," řekl David Lewis ze společnosti NBBJ. Například cesta na toaletu se tak prý může stát výletem s řadou setkání. List The Guardian v článku nazvaném "Hra o trůny" připomíná, že tuto myšlenku podporovali i technologičtí giganti jako právě Apple, jehož ohromné nové ústředí se svým centrálním nádvořím a širokými chodbami je postaveno tak, aby na sebe zaměstnanci co nejvíce naráželi.

Také nové sídlo Facebooku má na střeše obrovskou zahradu se stezkami a místy pro náhodná setkávání. V budově fotobanky Shutterstock je místnost na jógu a široké centrální schodiště spojující pracovní prostor s kavárnou. Podle odborníka na vztahy na pracovišti a profesora prestižního švýcarského podnikatelského institutu IMD Johna Weekse výzkumy ukázaly, že umístění toalet sice má vliv na počet setkání mezi zaměstnanci, ale rovněž z nich vyplynulo, že tato interakce nemusí být vždy produktivní, ba se dokonce může firmě vymstít.

Někteří lidé se podle něj dokonce snaží dostat do kanceláře tak, aby se s nikým nepotkali. Podle Weeksovy kolegyně Anne-Laure Fayardové mají "řízená setkávání" smysl jen v případě, že zaměstnanci při nich mají soukromí. "Pokud nemají pro své rozhovory soukromí, jejich konverzace pravděpodobně nebude smysluplná," soudí Fayardová.

Další věcí je podle Weekse firemní kultura. "Když firmy přestaví kanceláře, ale současně se nezmění praktiky managementu, je to problém." V některých firmách navíc mají zaměstnanci obavy, že když nesedí za stolem, budou obviněni z lelkování. "A když se pak na 30 vteřin potkají s někým z jiného oddělení, asi nevymyslí žádnou inovaci," řekl Weeks. Proto podle něj musí vedení společnosti výslovně dovolit aktivity, které jsou obvykle vnímány jako "flákání", tedy například klábosení s kolegy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 22. září 2015 20:37 )

Tomu svému blábolu nerozumíš ani Ty sám. Jestli měli Rusové hajzlík dokončený nebo ne, máš fuk - psal jsem o tom, že se o tom jejich patentu vyjadřovali hlupáci jako Ty s despektem. Když totéž udělají v Anglii, je to sofistikované dílo anglického architekta (hovadina je to ale tak jako tak).

jasamosobne ( 22. září 2015 12:35 )

 V Česku pracujici nemaji čas,aby se šli vysrat,v Anglii vymýšlejí píčoviny a blesk ma o čem psát.

bb88 ( 22. září 2015 12:08 )

Pro *** jsi ty, protože jsi uvěřil fotkám z českých hloupých medii, které byly rok staré a tudíž daleko před dokončením.

kukuku ( 22. září 2015 08:24 )

 Když totéž zavedli Rusové na olympiádě v Soči, byli celému světu pro pr*del.

Zobrazit celou diskusi