Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pomáhá při léčbě AIDS i rakoviny. Firma zdražila lék ze tří stovek na 18 tisíc

Jedna pilulka je náhle za 18 tisíc korun (Ilustrační foto)
Jedna pilulka je náhle za 18 tisíc korun (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: všm - 
22. září 2015
05:00

Zdražení pilulky léku během jednoho měsíce o téměř 18 tisíc korun? V USA nic nemožného. Právě k takovému kroku přistoupila velká farmaceutická firma z New Yorku poté, co koupila patent k přípravku Daraprim. Preparát je přitom důležitý jako podpora při léčbě AIDS nebo rakoviny.

Z ceny 13,50 dolaru (zhruba 325 korun) za pilulku na 750 dolarů (18 tisíc korun) za pilulku během jednoho měsíce. Takovým zdražením rozhněvala farmaceutická firma Turing Pharmaceuticals odborníky i širokou americkou veřejnost. Ceny zvedla ihned poté, co na přípravek odkoupila patent od firmy Impax Laboratories.

Zmíněný preparát Daraprim pomáhá v léčbě toxoplazmózy, která často postihuje lidi nemocné AIDS nebo rakovinou. Choroba může vést až ke slepotě nebo poškození mozku

Organizace sdružující pacienty s HIV a nakažlivými infekčními chorobami tak napsaly firmě otevřený dopis, kde žádají o snížení ceny. „Takováto cena je pro nemocné pacienty nedosažitelná, i když lék potřebují, nedokáže ji zvládnout ani náš systém zdravotnictví,“ stojí ve zprávě.

Podle organizací je mnohem výhodnější prevence před případnou léčbou. „V současné době by léčba toxoplazmózy, jen za léky, vyšla na 336 tisíc dolarů pro pacienta pod 60 kilo a na 634 tisíc pro pacienta nad 60 kilo,“ uvádí otevřený dopis.

Chudí mají smůlu

Nemocí je v USA ohroženo zhruba 60 milionů lidí, řada z nich si ale nemůže dovolit zdravotní pojištění, které by náklady pokrylo. „To, co tu vidíme, je rostoucí nepoměr mezi těmi, kdo si nemohou dovolit pojištění, a těmi ostatními. Zvyšuje to bariéry,“ popisuje Wendy S. Armstrong z Asociace pro nemocné HIV. Ani pojištění jedinci, kteří mají nastavenou spoluúčast, ale nekoupí lék zcela levně. Musí si přispět zhruba 150 dolarů na každou pilulku.

Zakladatel farmaceutické firmy Martin Shkreli ovšem vysvětluje veřejnosti, že to dělá v jejím zájmu. Díky vyšší ceně bude prý podnik víc přispívat na výzkum toxoplazmózy. „Tohle není o tom, že bychom byli nějaká lakotná společnost, ale o tom, že se chceme udržet na trhu. Nechápu tu kritiku,“ uvedl Shkreli.

Patenty trápí i české pacienty

S uvedenou účinnou látkou v Česku žádný lék není, uvedl pro Blesk.cz Státní ústav pro kontrolu léčiv. Nicméně s problémy ohledně léčivých přípravků se potýkají i čeští pacienti. A opět se vše točí kolem patentů.

Příkladem může být nadějný lék na rakovinu „Pošťák“, který před deseti lety vyvinul tým vědkyně z Akademie věd ČR Blanky Říhové. 

Šlo o preparát, který by dokázal zničit napadené buňky, ale zdravé by zachoval. Tím by se odlišoval od současné chemoterapie.

Projekt podpořila finančně i společnost Zentiva, která se rozhodla podílet na vývoji. V roce 2015 ale těžce nemocní pacienti přístup k léku stále nemají. Proč? Farmaceutická firma se ho rozhodla dát k ledu. A to poté, co ji koupila francouzská skupina Sanofi. Akademie věd ČR by sice ráda získala patenty zpět, aby ve vývoji mohla pokračovat, k tomu se ale podnik nemá.

pegex ( 22. září 2015 14:45 )

A sakra takže v poslední době Irák, Libyi, Afgánistán přepadli a zdevastovali Rusáci-to je mě novinka 1243 základen po světě také mají Rusáci, teda. A já měl zato, že to jsou exportéři dema z USA. Ty to máš v té hlavičce trochu pomíchané, viď?

japos22 ( 22. září 2015 11:43 )

Ty jsi právě ten případ, který nemá nárok vůbec na nic, proto asi ten smích

msml20 ( 22. září 2015 11:40 )

Taky by mě velmi zajímalo odkud má tgbg tyto informace. Dcera vystudovala klinickou biochemii a plno nových poznatků je právě od ruských či bývalých sovětských vědců.A o těch amerických " lidumilech" je zbytečné psát. Proto sem nyní proudí tisíce uprchlíků. Moc by mě zajímalo až u tohoto člověka onemocní někdo rakovinou,jestli bude taky tak chápavá? O tom velmi pochybuji. Naopak v této americké firmě pracují vrazi.

sores ( 22. září 2015 10:33 )

Další věc jen pro bohaté, obchod se zdravím což je k pob.lití! Na to by měl být zákon, chudák nebo boháč léky pro všechny. Fakt se už nedivým že se u nás krade o 106! Co jiného lidem zbývá při české životní úrovni. Žaludky máme všichni stejné, boháč nebo chudák!

tgbg ( 22. září 2015 09:22 )

Nechápu, proč si komunističtí stěžovatelé nekoupí lék ze Sovětsk. pardon z Ruska. Oni vlastně žádný nevyrábějí, protože ho ani vyrobit neumí. Možná jenom nemají čas a musí přepadat a okupovat další stát. V tom jsou ruští agresoři a vrazi velmi dobří. Rusko-nehorší agresor a okupant všech dob.

Zobrazit celou diskusi