„Nemocní se rekrutují převážně z věkové kategorie 60 až 70 let, u Hodgkinova lymfomu je ale věková hranice výrazně nižší – dvacet až třicet let,“ řekl u příležitosti zářijového Světového dne lymfomu profesor Marek Trněný, přednosta I. interní kliniky – kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Právě Trněný je v čele odborníků, kteří mnohonásobného zlatého Slavíka léčí. „Manžel je v těch nejlepších rukou a pod dohledem těch nejlepších specialistů,“ sdělila Gottova manželka Ivana.

Video
Video se připravuje ...

Rakovinou oslabený Karel Gott: Promluvil z nemocnice k fanouškům! Oficiální facebooková stránka Karla Gotta

Hraje se o čas

Zákeřná nemoc, kterou lékaři u zpěváka odhalili, má podle předního českého onkologa a hematologa Pavla Klenera na 40 podob. „Mnoho z těchto druhů má specifické formy léčení. Hlavní léčebnou metodou je chemoterapie, eventuálně transplantace kostní dřeně,“ uvedl o léčbě Non-Hodgkinova lymfomu v pondělí večer v ČT24. K zastavení rakoviny mízních uzlin také napomáhá takzvaná cílená biologická léčba. Důležité podle něj je, aby byla nemoc včas odhalena.

Lymfomy se dělí do dvou základních skupin

„První skupina se nazývá agresivní Non-Hodgkinovy lymfomy, které se vyznačují rychlým průběhem, způsobují již od začátku řadu potíží a musí se urychleně začít léčit. Dobře reagují na léčbu chemoterapií a zářením,“ uvedli ve zprávě lékaři z Interní hematoonkologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Druhou skupinou jsou indolentní Non-Hodgkinovy lymfomy, jejichž průběh je celkově daleko pomalejší, jakoby mírnější. „Člověk o jejich existenci nemusí měsíce nebo dokonce léta vůbec vědět. U této skupiny lymfomů není nutné spěchat se začátkem léčby. Reakce na léčbu je obvykle také velmi dobrá, ale nemoc má sklon se vracet a je nutno ji opakovaně léčit,“ konstatovali brněnští odborníci.

Fotogalerie
6 fotografií