Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bezpilotní letoun USA zasáhl v Jemenu: Zabil čtyři údajné islamisty

(Ilustrační foto) Bezpilotní letoun USA v Jemenu zabil čtyři údajné islamisty
(Ilustrační foto) Bezpilotní letoun USA v Jemenu zabil čtyři údajné islamisty  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
12. září 2015
12:02

Při útoku amerického bezpilotního letounu v sobotu v Jemenu přišli o život čtyři údajní členové místní odnože teroristické sítě Al-Káida. Dvě rakety zasáhly v provincii Džauf auto islamistů a všechny zabily, uvedla s odvoláním na místní zdroje agentura Reuters.

Členové teroristické organizace Al-Káida na Arabském poloostrově využila bojů šíitských vzbouřenců s vládními jednotkami k obsazení některých území a šíření teroru. Organizace podle Reuters vedla bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se k lednovému útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, při němž islamisté zavraždili 12 lidí.

Spojené státy připustily, že v Jemenu začaly používat vojenské bezpilotní letouny, ale odmítají komentovat jednotlivé útoky.

V Jemenu proti sobě bojují šíitští rebelové podporovaní Íránem a vládní jednotky, za nimiž stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Tato země se do bojů zapojila v březnu. Podle odhadů OSN si jemenský konflikt od března vyžádal na 4500 obětí a asi 20 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.

V úterý dorazilo do Jemenu, kde už operují tisíce zahraničních vojáků pocházejících ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kataru, asi 800 egyptských vojáků. Katarská televizní stanice Al-Džazíra nedávno uvedla, že do Jemenu dorazilo již nejméně 10.000 příslušníků zahraničních jednotek. Tyto síly se údajně připravují na dobytí metropole Saná, kterou povstalci ovládli loni v září.

 

 

Dannero ( 12. září 2015 13:35 )

a jak probíhá z bezpilotního letounu indentifikace? "Zamávejte kdo jste terorista."?

Zobrazit celou diskusi