Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Jemenu vybuchl muniční sklad: Zemřelo 45 vojáků ze Spojených arabských emirátů

Autor: ČTK - 
4. září 2015
23:01

V Jemenu dnes při výbuchu muničního skladu zahynulo 45 vojáků ze Spojených arabských emirátů. Informovala o tom agentura emirátů WAM. Původní bilance byla 22 obětí, dalších 23 vojáků ale následně podlehlo svým zraněním. Jde o nejtragičtější incident vojáků SAE, kteří se podílejí na bojích v Jemenu a kteří stojí na straně jemenské vlády. Podle srpnových zpráv bylo do Jemenu ze SAE vysláno 1500 vojáků.

Dnešní incident se stal ve středojemenské provincii Maríb, když šíitští povstalci podle své agentury vypálili na muniční sklad raketu. Jemenská vláda ale tvrdí, že vojáci zemřeli při výbuchu špatně uskladněné munice. Dějiště dnešního incidentu je poblíž vojenské základny, kam tento týden dorazily posily a dodatečná vojenská technika. Provincie Maríb se nachází asi 120 kilometrů východně od jemenské metropole.

Spojené arabské emiráty jsou součástí arabské koalice, která od března bojuje proti šíitům a hájí zájmy jemenské vlády, jež je nyní v exilu. SAE v bojích do dneška ztratily jen osm vojáků. Jaká je přesná role vojáků SAE v Jemenu, jemenská média neobjasnila.

V Jemenu proti sobě bojují šíitští povstalci podporovaní Íránem a vládní jednotky, za nimiž stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Situace se zhoršuje od loňského září, kdy šíité obsadili metropoli Saná. Podle odhadů OSN si jemenský konflikt od března vyžádal na 4400 obětí, asi 20 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.

Střety mezi rebely a provládními silami v provincii Maríb se tento týden vyhrotily, v příštích dnech se údajně chystá klíčová bitva, od které si spojenci slibují získání této oblasti zpět pod svou kontrolu. Podle nejmenovaných bezpečnostních představitelů by provládní jednotky rády získaly zpět nejprve Maríb, následně provincii Džauf a pak také provincii Saada, která je jejich hlavní baštou na severu země.

Bahrajnská státní tisková agentura BNA dnes informovala, že při ostraze jižní hranice Saúdské Arábie přišlo o život pět bahrajnských vojáků. Agentura neupřesnila, kde konkrétně zahynuli, Saúdská Arábie ale na jihu sousedí právě s Jemenem a občas tam dochází k různým přeshraničním střetům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi