Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch v Egyptě zranil 6 vojáků: Na misi jsou nasazení Češi

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
4. září 2015
13:29

Šest vojáků mezinárodních jednotek zranil v pátek na egyptském Sinajském poloostrově výbuch dvou bomb. Čtyři ze zraněných jsou údajně Američané. U dvou dalších není zatím národnost známa. V rámci mise působí na Sinaji čeští vojáci.

Nástražná zařízení vybuchla nedaleko kontrolního stanoviště Gurá na severovýchodě Sinajského poloostrova, ve kterém působí i čeští vojáci. Po prvním výbuchu, při němž byli zraněni dva vojáci, následoval další výbuch, při němž utrpěli zranění čtyři Američané, kteří jim přispěchali na pomoc. Všichni zranění podle amerického Pentagonu byli následně letecky evakuováni do nemocnice. Žádný z vojáků není prý v ohrožení života.

Mezinárodní organizace MFO je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979.

Čeští vojáci na Sinaji působí od roku 2009. Do velitelských struktur armáda vysílá tři důstojníky, od listopadu 2013 v zemi navíc působí 14 vojáků v rámci letecké jednotky s přepravním letadlem CASA.

Na konci srpna české vojáky na základně Gurá navštívil náčelník generálního štábu Josef Bečvář a kardinál Dominik Duka.

Na Sinajském poloostrově se v posledních letech výrazně zhoršila bezpečnostní situace kvůli činnosti radikálních islamistů. Skupina Ansar Bajt al-Makdis, která se před časem přihlásila k organizaci Islámský stát, útočí především na egyptské bezpečnostní složky.

Islamisté jsou nespokojeni především s režimem prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který se dostal k moci po svržení islamisty Muhammada Mursího v červenci 2013. Od té doby na Sinaji zabili na stovky osob, další desítky lidí zavraždili v Káhiře i jiných městech.

Zobrazit celou diskusi