Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co ruská letadla převáží do Sýrie? Jen humanitární pomoc to nebude, míní odborník

Autor: ČTK, mb - 
9. září 2015
05:37

USA požadují po Řecku uzavření vzdušného prostoru pro ruská nákladní letadla. Bulharsko již ruským letounům přelet nad svým územím zakázalo. Proč se Rusko vyhýbá Turecku a chce létat přes „spřátelené“ Řecko? Blesk.cz se zeptal českého experta, politologa Jiřího Pehe (60).

„Pokud USA požádaly spojeneckou zemi NATO o uzavření vzdušného prostoru pro určitý stát a v tomto případě je to Rusko, zřejmě mají podezření, že se Moskva snaží posílit své jednotky v Sýrii,“ říká Jiří Pehe.

Jenže Rusko tvrdí, že do Sýrie dopravuje pouze humanitární pomoc. Politický komentátor se domnívá, že jde jen o zastírací manévr: „Co se týče tvrzení Kremlu, že letadly do Sýrie dopravuje pouze humanitární pomoc… Rusko už delší dobu posílá humanitární pomoc na Donbas a výsledkem je jen eskalace konfliktu na východě Ukrajiny.“

Řecko – ruský spojenec?

Rusko požádalo Řecko o povolení používat jeho vzdušný prostor až do 24. září  a povolení promptně dostalo. Když se o tom Washington dozvěděl, požádal Atény o uzavření vzdušného prostoru, ale Řekové si dávají načas. Žádost nyní „zkoumají“.

Podle diplomatických zdrojů však Atény hodlají žádost Američanů zamítnout. Přestože je Řecko členem NATO, Moskvu a Atény pojí dlouhodobé kulturní a náboženské vazby. Orientace Atén na Moskvu byla zřetelná v červnu, když Řekové vyjednávali o záchranném balíčku EU. Tehdejší premiér Tsipras (41) v případě selhání jednání údajně spoléhal na pomoc Ruské federace. Atény navíc uvedly, že Moskva řecký vzdušný prostor nevyužívá, ale létá východněji, takže je tento požadavek již „bezpředmětný“.

Bulhaři řekli ne

Zcela jiný přístup projevila bulharská vláda. Bulhaři odmítli požadavek Rusů, aby Moskva mohla využívat bulharský vzdušný prostor pro letouny vezoucí náklad do Sýrie. Sofia se tak rozhodla kvůli vážným obavám ohledně nákladu v těchto letadlech.

„Bulharské ministerstvo zahraničí odmítlo lety ruských vojenských letadel směřujících do Sýrie nad Bulharskem. Máme k dispozici dostatek informací, na základě kterých máme vážné obavy týkající se nákladu převáženého v těchto letadlech,“ prohlásila mluvčí bulharského ministerstva zahraničí.

ivoadler ( 9. září 2015 16:07 )

Je to možné, že se najde tolik blbů? Oni ví, co vozí Rusové na Ukrajinu, oni ví, co posílá Rusko do Sýrie, oni ví, že Rusko do Evropy posílá migranty z Asie, popř. Afriky. Zřejmě jsou vždycky u toho! A Pehe? Krajně profláklá figura. Nemusím ho ani číst, abych věděl, o čem bude jeho článek.

jerry39 ( 9. září 2015 11:35 )

Starejte se co dělaji Amici a ne Rusové ti agresoři nejsou.

eiben ( 9. září 2015 11:12 )

Tak USA vyzbrojovali IS (to se muze) a Rusko zasila zbrane Asadovi ktery bojuje proti IS a to se nesmi tak to mu nerozumim. Za Asada byla Syrie stabilni stat ktera mela ze nepratele prakticky jen Izrael (coz maji vsechny arabske zeme) kde zili pohromade jak muslimove, zide a krestane dokud se do toho nezacla srat Amerika

tuba24 ( 9. září 2015 10:43 )

pozname tie rusko-fasisticke "humanitarne" konvoje z ukrajiny. Na jeden kamaz s jedlom, 100 kamazov s bombami

tuba24 ( 9. září 2015 10:36 )

ruski fasisti sem posielaju migrantov a potom nam od nich pomozu... Kludne by stacilo keby ich sem neposielali

Zobrazit celou diskusi