Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Samopaly a parašutisté u českých hranic. Na manévrech NATO bylo 1100 vojáků

Autor: mb - 
28. srpna 2015
13:55

Pouhých 70 kilometrů od českých hranic probíhá největší cvičení vzdušných sil NATO od konce studené války. Jednotky z osmi zemí nacvičovaly výsadek na nepřátelském území, generálové NATO však trvají na tom, že nácvik má „ryze defenzivní charakter“. Americký generál ale zároveň dodal, že je NATO připraveno bránit Pobaltí.

Američtí vojáci 82. výsadkové divize, vojáci z Německa, Bulharska, Polska, Británie a dalších zemí se sešli v bavorském Hohenfelsu, který je kousek za českými hranicemi. Celkem se operace Swift Response zúčastnilo 1 100 vojáků.

Rusko jako nepřítel

Cílem cvičení bylo kromě zlepšení komunikace mezi pozemními a leteckými jednotkami též ujištění členů NATO o tom, že je Severoatlantická aliance připravena v případě potřeby vojensky zasáhnout. I když generálové nejmenovali žádnou konkrétní zemi, cvičení mělo být varováním Rusku.

„USA budou bránit Estonsko, Lotyšsko, Litvu, budou bránit všechny spojence NATO. Ať o tom nikdo nepochybuje,“ řekl novinářům generál John Nicholson. Západ dlouhodobě obviňuje Rusko z toho, že pomáhá separatistům v krvavé občanské válce na Ukrajině. Zároveň též obviňuje Rusko z toho, že anektovalo Krymský poloostrov. Rusko obvinění odmítá a mluví o znovusjednocení poté, co v tamním referendu 97 procent obyvatel hlasovalo pro připojení k Ruské federaci.

NATO se vrací do Gruzie

NATO v současnosti navíc otevírá v Gruzii své tréninkové centrum. Do země kvůli tomu zavítal i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (56). To se samozřejmě nelíbilo Rusku.

„Otevření tohoto centra v Gruzii je vážný faktor, který přispívá k destabilizaci regionu. Považujeme to za další provokativní krok aliance a vnímáme to jako snahu o rozšíření jejich geopolitického vlivu,“ prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova. Rusko již delší dobu upozorňuje na fakt, že se NATO přibližuje k ruským hranicím a zároveň posiluje své jednotky ve východní Evropě. Nedávno USA oznámily, že v Evropě rozmístí jedny ze svých nejlepších stíhaček, F-22 Raptor.

Konflikt na obzoru?

Kromě NATO ovšem cvičí i Rusko. Na Dálném východě probíhá neméně masivní vojenské cvičení námořních sil Ruska a Číny. Experti varují, že vojenská cvičení NATO a Ruska můžou skončit přímým vojenským střetem.

„Situace je natolik napjatá, že chyba ve vyhodnocení nebo nehoda může způsobit dramatické zhoršení vztahů, nebo dokonce přímou vojenskou konfrontaci,“ napsali bezpečností experti z britského think-tanku European Leadership Network, který spolupracuje i s britskou vládou.

Další jízda Českem

Do Česka má dorazit další tzv. dragounská jízda. Konvoj americké armády projede Českem začátkem září, má namířeno dále na východ. Půjde o více než 100 vozidel a stovky vojáků, první dragounská jízda rozdělila českou společnost na dva tábory. Někteří Češi americké vojáky nadšeně vítali a mávali vlaječkami, jiní zas pořádali demonstrace. Ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že podobné přejezdy jsou v rámci NATO zcela běžné.

milan1959 ( 28. srpna 2015 14:24 )

Takže k migrantům je diskuze na Plesku zakázána!!! Jestli nás před nimi bude soudruh Chovanec chránit, jako v Uherském Brodu, tak si občané rychle vyřiďte zbrojní průkazy, nakupte zbraně a chraňte sebe a své rodiny sami

Zobrazit celou diskusi