Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nová naděje pro líný druh. Ve Washingtonu se narodila pandí dvojčata

Autor: zst - 
23. srpna 2015
12:48

Velké překvapení nachystala pandí samice Mej Siang svým americkým ošetřovatelům. Porodila totiž dvojčata. Oběma mláďatům se podle washingtonské zoo daří dobře, i když jedno z nich muselo být uloženo do inkubátoru. Při narození dvojčat je to ale standardní postup. Pohlaví mláďat zatím není známo.

Ne jedno, ale hned dvě pandí mláďata nadělila washingtonské zoo zasloužilá pandí máma Mej Siang v noci na neděli středoevropského času. Překvapení chovatelů bylo o to větší, že oba porody od sebe dělilo několik hodin. Že je samice březí, se navíc ukázalo až minulý týden.

Video  Unikátní záběry porodu pandích dvojčat ve Washingtonu  - Smithsonian's National ZOO
Video se připravuje ...

„Máme mládě! Panda velká Mej Siang porodila v 17:35 a mládě poté zvedla,“ jásali v sobotu odpoledne washingtonští chovatelé. „Všichni jsme nadšení, že Mej Siang porodila. Mládě je maličké, a proto také velmi zranitelné. Všichni ale víme, že Mej je skvělá matka,“ komentoval velkou událost pro zoo její ředitel Dennis Kelly.

We have a cub! Giant panda Mei Xiang gave birth at 5:35 p.m. and reacted to the cub by picking it up. The panda team...

Posted by Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute on 22. srpen 2015

A to ještě ani on netušil, že slavit se bude moct hned dvakrát. Druhý porod nikdo nečekal, přišel totiž až několik hodin po narození prvního mláděte.

„Můžeme potvrdit, že se narodilo druhé pandí mládě ve 22:07. Tým jedno z mláďat matce podle protokolu ,o narození dvojčat‘ odebral a umístil ho do inkubátoru. Vypadá to, že je v pořádku,“ napsali chovatelé na Facebook zahrady více než čtyři hodiny po první radosti.

We can confirm a second giant panda cub was born at 10:07 pm. The panda team retrieved one of the cubs per "twin hand...

Posted by Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute on 22. srpen 2015

Pandí mámě i mláďatům dopřejí chovatelé klid

Chovatelé teď sedmnáctiletou matku s jedním z mláďat nechají o samotě tak dlouho, dokud to jen půjde. Pavilon tak bude veřejnosti nepřístupný. „Prosazujeme přístup ,ruce pryč‘. Chci, aby máma s mládětem strávily co nejvíce času jen spolu,“ řekl k dalším dnům Don Neiffer, hlavní veterinář.

Obě mláďata pocházejí z umělého oplodnění, které proběhlo koncem letošního dubna. Kdo je ale jejich otcem, zatím nikdo neví. Lékaři totiž použili sperma hned dvou samců a otcovství tak budou muset potvrdit testy. Stejně tak zatím chovatelé neví, zda z přírůstků vyrostou samečci nebo samičky.

Mej Siang už je dvojnásobnou matkou. Sameček Tchaj Šan se narodil v roce 2005 a před pěti lety odjel zpět do Číny. Samičce Bao Bao jsou teprve dva roky a zůstává zatím ve washingtonské zoo. I tehdy porodila Mej Siang dvojčata, druhé mládě se ale narodilo mrtvé.

Všechny pandy patří Číně

Všechny pandy jsou ve vlastnictví Číny a do světových zoo je země pouze zapůjčuje. Cena se pohybuje kolem jednoho milionu amerických dolarů a všechna narozená mláďata jsou majetkem Čínské lidové republiky.

Pandy žijí v čínských horách a patří mezi nejohroženější živočišné druhy na světě. V současnosti jich podle dostupných informací ve volné přírodě žije kolem 1600, dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Pro pandy je typická velmi slabá porodnost a problematický odchov v zajetí.

Za posledních deset let se nicméně díky intenzivním snahám daří počty pand mírně navyšovat.

vosavopruz ( 23. srpna 2015 18:48 )

jo jen jestli  

naidka ( 23. srpna 2015 18:22 )

Chlapi všude vidí penis to je přece HLAVA malé pandy, Boha jeho.

vosavopruz ( 23. srpna 2015 18:16 )

nevěděl jsem že má panda takový penis Naidko,dáš si fofolu?

naidka ( 23. srpna 2015 17:29 )

Ať se malým pandám daří jim přeji.

naidka ( 23. srpna 2015 17:26 )

Ty máš penis s očima?

Zobrazit celou diskusi