Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecký premiér Tsipras rezignoval. Země míří k předčasným volbám

Autor: ČTK, kle, simao - 
20. srpna 2015
20:00

Řecký premiér Alexis Tsipras udělal to, co se očekávalo - oznámil svou rezignaci. Dluhy zmítané Řecko míří k předčasným volbám, které by se měly uskutečnit v září.

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes podal s vládou demisi a požádal prezidenta o uspořádání předčasných parlamentních voleb v co nejkratší možné lhůtě. Podle řeckých médií by se měly konat 20. září, termín ale stanoví hlava státu. Tsipras předtím v televizním projevu prohlásil, že občané mají dostat příležitost se znovu vyjádřit k dalšímu směřování země. Zadlužené Řecko tak letos čeká již druhé předčasné hlasování.

Tsiprasovo rozhodnutí se očekávalo každým dnem poté, co ministři financí eurozóny a němečtí poslanci schválili spuštění záchranného programu pro zadlužené Řecko. Na jeho základě země během tří let sice dostane až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč), jenže řecká média o předčasném konci Tsiprase a nových parlamentních volbách spekulovala již několik dní v souvislosti se zuřícím vnitrostranickým bojem v krajně levicové straně SYRIZA.

Ta totiž voliče nalákala na to, že se řecké opasky utahovat nebudou. Opak je však pravdou. Podmínkou pro získání mezinárodního záchranného programu bylo zvyšování daní a snižování výdajů zejména v důchodovém systému. Rezolutně to ale odmítala velká část vládních poslanců.

Premiér Tsipras vystoupil v přímém přenosu ve státní televizi ERT, aby o záměru podat demisi a uspořádat předčasné volby informoval svoje spoluobčany. Odstupující levicový premiér, jenž se dostal do čela vlády po volebním vítězství v lednu, dnes přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů, ani dohody s mezinárodními věřiteli, kterou si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout.

Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude podle Tsiprase nutné dodržet. Jejím konečným cílem je nezávislost země na věřitelích. Tsipras v přímém televizním přenosu prohlásil, že hranice mandátu získaného v lednu byly nyní překonány. Voliči prý musejí nyní posoudit, zda je nynější dohoda dostatečná k tomu, aby zemi vyvedla ze závislosti na vnější pomoci provázené tvrdými ekonomickými reformami.

Po dohodě o záchranném programu má řecký lid podle Tsiprase nyní rozhodnout, který z politiků je nejvhodnější k tomu, aby co nejlépe vyjednal snížení obřích řeckých dluhů a provedl hluboké reformy v zemi. "Jsem hrdý na boj, který jsem vedl. Evropa již není stejná jako dřív. Moje svědomí je čisté," řekl svým spoluobčanům z televizních obrazovek.

 

 

mandat ( 22. srpna 2015 10:04 )

Kdo ty predcasne volby zaplati??????????ß A kdo je bude respektovat ?????????????? Na referendum jasne Rekove rekli NE a stejne se zustalo dal v EU a kasiruji se dalsi miliardy.Vsechno je jen komedie.Na vanoce natahnou Rekove zase ruku, ze potrebuji dalsi miliardy. Politici v EU nemysli hlavou.

wanaxa ( 21. srpna 2015 01:14 )

U nás je to už dávno, akorát si toho ještě nikdo nevšiml. ČSA už taky nejsou české

jerry39 ( 21. srpna 2015 00:44 )

Velky hrdina a hovno mu to bylo platně to bylo řeči Němci s Vama pěkně zatočili aby Vam zustalo aspoň jedno letiště.

tgbb. ( 20. srpna 2015 22:39 )

Tsipras slíbí cokoliv a jeho nástupce je shrábne prachy a řekne, že co Tsipras slíbil, to pro něj neplatí. Komunističtí zloději jsou všude stejní.

japos22 ( 20. srpna 2015 21:48 )

ještě rozkopat držku - když machrovali na náměstí

Zobrazit celou diskusi