Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Američané chtěli do Islámského státu: Zatkli je na poslední chvíli na letišti

Autor: ČTK - 
11. srpna 2015
10:44

Americká policie zadržela o víkendu dva mladé lidi, kteří se chtěli připojit k hnutí Islámský stát (ISIS) bojujícímu v Iráku a Sýrii. Jaelyn Delshaun Young (19) a Muhammad Oda Dakhlalla (22) byli zatčeni na letišti u města Columbus ve státě Mississippi.

Mladý pár byl obviněn ze spiknutí za účelem poskytnout hmotnou podporu teroristické skupině. Slyšení o jejich vazbě se konalo v pondělí a v úterý by mělo pokračovat.

Studenti teroristé

Young i Dakhlalla jsou američtí občané. Podle mluvčího státní univerzity v Mississippi tam druhý jmenovaný letos v květnu dokončil bakalářské studium psychologie. Dívka studovala chemii, od května ale ve škole nebyla.

Past na radikály

Agenti FBI se s nimi údajně dostali do kontaktu na internetu a začali si s nimi dopisovat, aniž by obvinění tušili, s kým mají tu čest. Young se jim mimo jiné svěřila, že touží jet do Sýrie a že jediné, co jí v tom brání, je nedostatek peněz. „Chci tam prostě být,“ údajně napsala v jednom z e-mailů.

Poté se do operace zapojil i další americký agent, který předstíral, že pracuje pro islamisty a dokáže pár do Sýrie dostat. Young ho tehdy údajně žádala, aby jim pomohl s cestou z Turecka do Sýrie.

Nerozvážné mládí?

Dívka uvedla, že by ráda se svým partnerem u radikálů z IS pomáhala s léčením zraněných. Pár se údajně 6. června vzal a měli v plánu tvrdit, že jedou do ciziny na svatební cestu. Měli zakoupené letenky přes Atlantu, Amsterdam a Istanbul.

tosca28 ( 11. srpna 2015 12:12 )

Ja se divim proc je nenechaji odjet, aspon par blbcu prestanou po case dychat vzacny kyslik a potom, vsichni se drzme tohoto porekadla: Kdo chce kam, pomozme mu tam....

Zobrazit celou diskusi