Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Poslední diktátor Evropy“ se směje: Bělorusko vydělává na ruských sankcích

Autor: mb - 
11. srpna 2015
05:30

EU a USA uvalily v březnu 2014 na Rusko sankce kvůli anexi Krymského poloostrova. Kreml ovšem mluví o znovusjednocení oblasti s Ruskem poté, co se drtivá většina obyvatel poloostrova v referendu vyslovila pro odchod z Ukrajiny. A zatímco se velmoci dohadují, běloruský prezident Alexandr Lukašenko (60) si mne ruce a vesele na krizi „vydělává“.

Poslední diktátor Evropy – tak se přezdívá Lukašenkovi kvůli jeho autoritativnímu stylu vládnutí. Z kritiky Západu si ovšem běloruský prezident nic nedělá, dokonce se jí vysmívá a otevřeně prohlásil, že je lepší být „diktátorem než teploušem“. Reagoval tak na slova německého politika, který kritizoval Lukašenka a zároveň se netajil svou homosexuální orientací. A nyní má o důvod víc pyšnit se „úspěchy“ Běloruska. Export do Ruska totiž dle statistik vzrostl od zavedení sankcí skoro na dvojnásobek.

Je to Klondike

Bělorusové tušili příležitost k výdělku již loni při oznámení ruských sankcí. Leonid Marinič (55), zástupce ministra zemědělství, otevřeně prohlásil, že tohle bude „Klondike pro Bělorusko“ (Klondike je oblast na Aljašce, kterou v 19. století zachvátila zlatá horečka, pozn. red.). Tehdy Bělorusové prohlásili, že začnou do Ruska vyvážet svůj sýr, maso, jablka, mléko i brambory. A jak řekli, tak udělali. Statistiky ukazují, že export vzrostl oproti loňským 13,5 procenta na 21 procent.

Podvod?

Jenže zveřejněné statistiky dost možná zkreslují situaci. Již loni pár měsíců po zavedení sankcí Rusko obvinilo Bělorusko, že produkty, které vydává za vlastní, vlastně pocházejí ze zemí EU. Běloruské úřady se bránily a tvrdily, že šlo o „technická nedopatření“. Situaci zkomplikoval i přímočarý Lukašenko, který prohlásil: „Musíme využít příležitost a vydělat nějaké peníze. K žádným omezujícím opatřením jsme se nezavázali. Můžeme k nám do země přivézt zboží, odkud chceme, zaregistrovat ho a pak prodat do Ruska.“ Odhady mluví o tom, že ruský zákaz dovozu jídla z EU přinesl Bělorusku 200–400 milionů dolarů (zhruba 5–10 miliard korun).

kukuku ( 11. srpna 2015 08:06 )

Mele to, čemu Ty nemůžeš rozumět.

lipno ( 11. srpna 2015 06:56 )

A přemýšlí, co zase nařídí české KOLABORANTSKÉ vládě.

sairait ( 11. srpna 2015 06:12 )

co to meleš ty dobytku

zlymikes ( 11. srpna 2015 05:46 )

Méte chybu - Poslední diktátor Evropy nesedí v Bělorusku ale v Bílém domě.

Zobrazit celou diskusi